Молочний індекс Інфагро – ціни на сире молоко в січні залишаться стабільними

ІНФАГРО підбиває підсумки цінової ситуації на молочному ринку України в грудні і робить прогноз на січень.

Вартість молока в грудні досягла рекордних у 2016 році показників. Експортоорієнтований ринок України, розігрітий світовими молочними цінами,  зупинив свій рекордний ріст тільки в другій половині останнього місяця року.

Незважаючи на зниження темпів зростання індексу біржових молочних товарів, вартість молока в грудні збільшувалася під тиском виробників.

Фактичний показник індексу сирого молока Інфагро в грудні склав 223 пункти (попередній прогноз складав 222 пункти), що на 13 пунктів (1,1%) вище показника листопада.

Через зниження обсягів експорту дешевого (в порівнянні з маслом і сирною категорією) сухого молока, індекс біржових продуктів виявився на 2 пункти вище прогнозного.

Згідно з фактичними даними за грудень, індекс біржових молочних товарів Інфагро склав 213 пунктів (попередній прогноз 211), що на 8 пунктів (3,9%) вище  показника у листопаді.

Під час новорічних свят на ринку прогнозовано збільшилася пропозиція сировини, проте профіцит не став критичним: переробники або перенаправляли надлишки в запаси ( стерилізовані продукти, сухе молоко, масло, сири), або досить вигідно перепродували на вторинному ринку.

Закупівельні ціни в першій половині січня прогнозовано залишалися стабільними. Правда, в деяких регіонах переробники знизили занадто «гарячі» ціни по молоку від населення. Молоко від даної категорії сьогодні, в основному, продається в діапазоні 5,00-6,50 грн/кг, в залежності від регіону.

Сировина сільгосппідприємств вищого і екстра сортів оцінюється в середині січня в 9,00-10,00 грн/кг, менш якісний товар продається дешевше.

Прогнозний показник індексу сирого молока Інфагро на січень залишається на рівні грудня, тобто 223 пункти, що на 39 пунктів (21,2%) вище січня минулого року.

Найближчим часом розвиток подій на сировинному ринку буде залежати від активності експортерів. Так, поки у великих компаній на початку року на руках не було зовнішніх контрактів, ціни на сире молоко і фракції збалансувалися, спот почав поступово дешевшати, а переробники почали замислюватися про зниження закупівельної ціни.

Але девальвація гривні може поміняти плани операторів вже найближчим часом (така ж ситуація була характерна для ринку на початку 2015 і 2016 років).

Саме зі зміною курсу валют пов’язане прогнозне зростання індексу біржових товарів, що, в свою чергу, не дозволить найближчим часом знизитися закупівельним цінам.

Прогнозний показник індексу біржових молочних товарів Інфагро на січень становить 218 пунктів, що на 5 пунктів (2,3%) вище за показник грудня і на 42 пункти (23,9%) вище січня минулого року.

Індекс сирого молока Інфагро відображається як середньозважена вартість кілограма молока фермерських господарств (без ПДВ) і населення відповідно до обсягів виробництва молока даними категоріями, які надійшли на переробку. За 100 пунктів взято 1 січня 2011 року.

Індекс біржових молочних товарів Інфагро розраховується як середньозважений показник експортних цін, віднесений до фактичних експортних обсягів продажів за трьома основними продуктами: СЗМ, масло, сири (сирний продукт враховується в обсягах разом з сирами, але не враховується в ціні). За 100 пунктів взято 1 січня 2011 року.

ІНФАГРО

Останні новини: