РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Молочні квоти ще не вмерли

roland-sossna-180-1Новий Зомбі з’явився в Європейському Союзі. Ті, хто вважав, що молочні квоти вже півтора роки як померли, тепер повинні визнати той факт, що правила, які так сильно стримували економіку сектору протягом багатьох років, все ще живі. Так чи інакше, але хтось, мабуть, переконав Комісію ЄС, що європейська молочна промисловість не може керуватися законами ринку, а потребує державного регулювання. Саме тому ЄС несподівано встановив схему, за якої фермери можуть заробити гроші, якщо не постачатимуть молоко на переробні заводи.

Слід визнати, що визначеної для допомоги фермерам суми – 150 мільйонів євро – насправді не досить, щоб реально регулювати те істотне зростання поставок молока, яке було характерним для останніх років, і в деяких місцях в Європі зберігається й досі. Беручи до уваги те, що ЄС виробляє близько 150 мільйонів тонн молока щорічно, 150 мільйонів євро буде означати один євро за тонну або 0,1 цента компенсації фермеру за літр молока, яке він не буде постачати. Хто ж буде задоволений такими умовами скорочення поставок? Ймовірно, що лише невелика кількість фермерів буде використовувати ці компенсації, в основному ті, хто планував вийти з бізнесу в будь-якому випадку.

Але економічна реальність і політичні дії дуже часто знаходяться у протиріччі. Брюссель може стверджувати, що він зробив усе, що міг, щоб допомогти постраждалим від кризи молочним фермерам. А вісь Франція – Польща – Німеччина, яка зараз диктує в ЄС після Brexit, святкує свій перший тріумф. Французи ніколи не були прихильниками ринкового середовища, поляки, які отримали найбільший виграш від членства в ЄС, беруть все, що можуть отримати, а німецький уряд готується до коаліції з Партією зелених після виборів 2017 року. Саме Партія зелених близька до груп фермерів, таких як Європейська молочна рада, яка давно вимагає повернення до молочних квот; Канцлер Меркель зробила своїм політичним союзникам подарунок, примусивши комісара Хогана ввести на всій території ЄС схему стимулювання скорочення виробництва молока. CAP (Спільна аграрна політика) побачить ще багато подібних дурниць в майбутньому, якщо план Меркель таки спрацює.

Останні новини: