Виробництво масла у найближчі місяці буде скорочуватися

На початку зими, коли вартість масла в країні зазвичай збільшується, ціни на цей товар, правда, в основному тільки експортні, продовжують знижуватися. – ІНФАГРО

Зараз експортна ціна на вершкове масло вже навіть нижче, ніж у відповідний період здавалося б дуже несприятливого 2016 року.

Внутрішні ціни восени залишалися відносно стабільними лише завдяки девальвації гривні та фінансовій можливості ряду виробників тримати великі обсяги товару на складі.

Сподівання на швидке відновлення зростання експортних цін на масло сильно затьмарили результати останніх новозеландських торгів GDT, на яких масло продавалося вже навіть по 3565 USD/т. Зовсім недавно за такою ціною навіть вітчизняні виробники не хотіли віддавати товар трейдерам. Власне кажучи, і зараз вони не поспішають укладати подібні угоди. Є поодинокі продажі товару по 3600 USD/т, і то лише з урахуванням гривневої девальвації, адже на внутрішньому ринку масло 82% продається за цінами в діапазоні 110-130 грн/т. Більш стабільні ціни на ринку масла “Селянського”, і то лише тому, що його пропозиція в поточному році значно скоротилося.

У грудні розраховувати на поліпшення цінової кон’юнктури на ринку масла немає підстав. Незважаючи на падаючий зовнішній попит і великі складські запаси, виробники масла до недавнього часу залишалися досить активними, адже потрібно було якось використовувати сировину. Так, минулого місяця випуск масла в Україні склав 8,3 тис. т, що лише на 1% менше жовтневого рівня минулого року.

Результати листопада по виробництву масла будуть ще нижчими, в грудні випуск масла скоротиться ще істотніше: з експортом сирних продуктів, схоже, знову виникли серйозні проблеми, а основними виробниками масла останнім часом виступають якраз оператори ринку сирних продуктів.

ІНФАГРО

Останні новини: