Ще одна компанія планує почати випуск штучного молока у 2017 році

imageПродовжуються досліди з отримання молока не тваринного походження. Цього разу про початок випуску штучного молока заявив старт-ап Perfect Day у Сан-Франциско.

Засновники Perfect Day стверджують, що з комбінації дріжджів, ДНК корови і поживних речовин рослинного походження, вони отримали продукт, аналогічний коров’ячому молоку за смаком та поживними властивостями.

Очікується, що ринок нетрадиційних “молочних” напоїв (мигдального, кокосового і, останнім часом, арахісового) у 2019 році буде вартий 10 млрд долларів. До сих пір поява на ринку цих напоїв поки що не призвела до зменшення обсягів споживання молочних продуктів.

Один із засновників компанії, говорячи про ринкові перспективи їх штучного молока, пояснює, що технології, які використовуються для виробництва, не нові, а процес виробництва штучного молока відбувається, фактично, так само, як і в організмі корови: протеїн рослинного походження трансформується у тваринний. Тому штучне молоко таке ж смачне, а сам процес більш ефективний, тому що замість цілої корови використовується тільки одна клітина. Сам процес подібний процесу виготовлення крафтового пива. Технологія отримання штучного молока не нова, вона відома вже років тридцять.

У Perfect Day говорять, що у 2017 році вони випустять спочатку сир, йогурт або морозиво, а вже після цього – молоко.

Компанія вже залучила 4 млн долларів інвестицій, і продовжує переговори про подальше залучення коштів. Велику зацікавленість проявляють молокопереробні підприємства, які не розглядають ідею штучного молока як загрозу своєму бізнесу, а навпаки – бачать у ній шлях до вирішення проблем.

Поки що незрозуміло, як буде називатися штучне молоко. Представник USFDA говорить про те, що згідно з визначенням, молоком може називатися тільки продукт, отриманний доїнням корів. Тому це питання ще буде вирішуватися.

Раніше ІНФАГРО вже повідомляло про розробку технології виготовлення штучного молока в Ірландії.

theguardian.com, за матеріалом Тома Левітта

Останні новини: