
Обсяг експорту зріс на 10% в порівнянні з попереднім роком, що було обумовлено історичними максимумами в поставках за кордон сухого знежиреного молока, сироваткових продуктів з високим вмістом білка і лактози.
Ринкові умови покращилися в цьому році після чотирьох років профіциту. Глобальне зростання виробництва сповільнилося, запаси уряду ЄС скоротилися, а світовий попит залишається хорошим. Це початок перебалансування ринку, впевнені експерти USDEC.
Однак це не обов’язково означає, що світові ціни вирвуться за межі свого чотирирічного діапазону. Ціни не будуть такими низькими, як в останні роки, але, за винятком непередбаченого шоку, є ряд драйверів, які обмежать істотний прорив у бік підвищення.
Цінова еластичність для молочних товарів має вирішальне значення. Покупці роблять запаси коли ціни низькі, а потім відступають, коли ціни стають занадто високими. Зростання світового попиту сильно залежить від Китаю. У світі не вистачає інших покупців, досить великих, щоб заповнити провал.
Що стосується пропозиції, європейські фермери можуть швидко реагувати на підвищення цін, не дозволяючи ринкам “розпалюватися”. Саме це серйозно відрізняє ситуацію від останнього ринкового буму в 2013-2014 роках, коли квоти на виробництво молока обмежували можливості фермерів ЄС щодо збільшення пропозиції.
Дешеві корми дозволяють зберігаючи маржу навіть при більш низьких цінах на молоко. Долар США зміцнився за останній рік, що справляє знижуючий тиск на світові ціни. Навряд чи найближчим часом ми побачимо значний стрибок цін на нафту, що обмежить попит на імпорт молочної продукції з регіону Близького Сходу / Північної Африки, відзначають представники USDEC.
І все ж, можливість нарощувати обсяги експорту сьогодні так само реальна, як і 15 років тому. Торгівля молочними продуктами виросла на 3% в 2018 році, що є найкращим показником за останні чотири роки, підкреслюють в USDEC.
Світовий імпорт молочних продуктів продовжує рости з традиційних причин: збільшення населення і доходів громадян на ринках, що розвиваються; труднощі виробництва молока в жаркому або вологому кліматі; підвищення обізнаності про користь молочних продуктів для здоров’я; поліпшена інфраструктура; постійні інновації у функціональності і застосуванні молочних інгредієнтів.
– Ми очікуємо, що в найближчі п’ять років обсяг торгівлі молоком буде стабільно зростати на 2,5% на рік. В кошику сухого молока, сиру, молочного жиру і сироватки це додаткові 250 тисяч тонн продаваного продукту щороку, – вважають в USDEC.
За останні чотири роки найбільшими ринками імпорту сиру були Японія, Китай, Південно-Східна Азія, Близький Схід, Центральна Америка / Карибський басейн і Чилі.
Найбільш швидко зростаючими ринками для СЗМ є Мексика, Південно-Східна Азія, Китай, Пакистан, Близький Схід, Центральна Америка / Карибський басейн і Пакистан.
Найбільш швидко зростаючими ринками поставок сироваткової продукції залишаються Китай, Південно-Східна Азія, Океанія, Північна Африка і Південна Корея.
Ключовий фактор: торговельні угоди. Згідно з ними, до 2025 року ЄС матиме пільговий доступ для 24 600 тонн сиру в Японію, плюс 15 000 тонн сухого молока і вершкового масла і 8 440 тонн сироватки.
У Мексиці ЄС відкриє доступ для 25 000 тонн сиру і 50 000 тонн СЗМ до 2025 року. Тим часом, Нова Зеландія і Австралія вже мають пільговий доступ до Китаю.
– Якщо світова торгівля продовжить розширюватися, як очікують всі аналітики, світу знадобиться наше молоко. Європа і Нова Зеландія не можуть надати достатніх обсягів. Але чи може експорт і надалі підтримувати прагнення до зростання в молочному секторі США, багато в чому буде залежати від здатності постачальників боротися з дуже жорсткою конкуренцією, – резюмували в USDEC.