Дисбаланс попиту та пропозиції сирого молока, який виник минулого року у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україну, згенерував додаткові обсяги молочного жиру, який трансформувався у високий результат експорту українського вершкового масла.
Відкриття європейського ринку та глобальна світова інфляція сприяли цьому тренду. Результат 2022 року: 14 тис. тонн і 10 місце світового рейтингу з часткою 1,2%. Для порівняння: 2019 рік – 18 тис. т і 8 місце, 1,5%; 2020 та 2021 – по 11 тис. т поза Топ-10 зі значним зростанням імпорту.
Цього року, особливо у другій його половині, за рахунок покращення споживчих настроїв ми знову повернулись до дефіцитного балансу по молочним жирам. Саме через брак жирів закупівельна ціна сирого молока за 4 місяці встигла подорожчати майже на 25%. Промовисто виглядає і динаміка українського експорту, який за підсумками 2023 року скоротиться вдвічі порівняно з 2022 роком.
Нівелювати цей дисбаланс було логічно за рахунок імпорту наливних вершків та масла, що ми і спостерігали з вересня, але спочатку різкий стрибок світових цін, а потім і блокада україно-польського кордону, ускладнили дану опцію. Наразі молочні жири у вигляді масла, вершків наливних та сирого молока в Україні продовжують дорожчати.
Водночас в ЄС вже спостерігається зворотній тренд: наливні вершки та масло на споті в Західній Європі цього тижня подешевшали одразу на 5%, знижується в ціні товар і в Польщі, хоча рівні лишаються вищими за рівні Німеччини та Нідерландів.
Якщо найближчими тижнями не вдасться розблокувати кордон, то вже точно з 4 січня польська поліція буде розганяти «мітингувальників» (поточний дозвіл на масовий протест був чи не рекордним по термінам у Польщі).
На думку Максима Фастєєва, партнера проектів ІНФАГРО, українські виробники сирів та масла через низькі складські запаси планують активно працювати попри святковий період. Тому в найближчі місяці очікуємо активізацію імпорту наливних вершків та масла-моноліту для стабілізації попиту і цін на сировину в Україні.