Сире молоко в Європі стрімко дешевшає

Ціни на головні біржові товари, сухе знежирене молоко та масло-моноліт, продовжують знижуватися під тиском світових ринків. Виробництво цієї пари в Україні зараз невигідне з сировини будь-якого ґатунку.

В ЄС ціни біржових товарів також продовжують знижуватися. Головне  сире молоко на споті минулого тижня просто знецінилось.

Традиційне передріздвяне зниження цін сирого молока очікувалось, але динаміка вражає. Наприклад, в Німеччині товар за короткий час втратив одразу третину вартості, рівень цін сировини в Нідерландах вже аналогічний українському молоку. Трохи збалансувала тренд Франція, де зниження було не таке суттєве через пристойний попит, який був притаманний ринку останні тижні.

Поточні рівні цін значно нижні, ніж на аналогічну дату минулого року, хоча в грудні 2021 року вартість молока в ЄС була нижче і сама по собі. З такими цінами вже можна говорити про вигоду для виробництва сухого молока та масла – європейським переробникам буде чим зайнятись на свята.

Минулого тижня різниця вартості українського сирого молока на споті проти ЄС склала всього -12% (попередній тиждень -33%), різниця ЕМ СЗМ/масло -23% (попередній тиждень також -23%).

Еквівалент молока (ЕМ) – перерахунок актуальної (спотової) вартості біржових молочних товарів в еквівалент базового кілограма сирого молока, з урахуванням витрат і норм виробництва даних товарів.

UA-82.5

Останні новини: