Представники СМПУ увійшли до складу Нацради з відновлення України від наслідків війни

Незважаючи на усі труднощі, які виникли внаслідок воєнних дій, молокопереробна галузь України показала свою спроможність протистояти надзвичайним викликам і загрозам та забезпечувати випуск продукції навіть в умовах війни.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну деякі виробники молока та переробні підприємства вимушені були тимчасово призупинити свою діяльність або зменшити обсяги виробництва, то нині більшість з них відновили ланцюги постачання сировини, зберегли персонал, налагодили збут продукції.

Президент України Володимир Зеленський Указом №266/2022 створив консультативно-дорадчий орган – Національну раду з відновлення України від наслідків війни.

Основними завданнями Ради є:

  • розроблення плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України, який, зокрема, передбачатиме відновлення і розбудову транспортної, медичної, соціальної, комунальної, виробничої інфраструктури та житла, інфраструктури енергетики, зв’язку, військової інфраструктури і військово-промислового комплексу, структурну модернізацію та перезапуск економіки, заходи з подолання безробіття, підтримки сімей з дітьми, вразливих верств населення, осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах внаслідок війни, відновлення та збереження об’єктів культурної спадщини;
  • визначення та напрацювання пропозицій щодо пріоритетних реформ, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди;
  • підготовка стратегічних ініціатив, проектів нормативно-правових актів, прийняття і реалізація яких є необхідними для ефективної роботи та відновлення України у воєнний і післявоєнний періоди.

Як повідомив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур, представники СМПУ увійшли до складу Робочої групи «Нова аграрна політика». Вони працюють у складі підгруп «Держпідтримка та оподаткування АПК», «Фінансування АПК, оцінка збитків/руйнувань та інвестпотреб», «Євроінтеграція та вдосконалення системи сертифікації, стандартизації та реєстрації в сфері АПК, регулювання торгівлі» та «Перспективні ринки, напрямки та умови розвитку».

Відповідно до поставлених завдань, представниками СМПУ розроблено Пропозиції розвитку молочної галузі України на період 2022-2030 років з визначенням ключових проблем галузі, можливих наслідків та шляхів вирішення окреслених питань.

У документі, зокрема, наголошується на необхідності (після завершення бойових дій) збільшення поголів’я ВРХ на 10-15%; збільшення виробництва молока на 10-15%; розширення експортних ринків, підтримки держави через державні субсидії та стимулювання експорту, часткову компенсацію інвестицій у модернізацію галузі для глибинної переробки та кредитну підтримку створення нових переробних потужностей.

Крім того, з метою створення сучасної молочної галузі пропонуються заходи по зміні до маркетингових стратегій, модернізації переробних підприємств, захисту внутрішнього ринку, розвитку кооперації виробників та переробників молока тощо.

«Війна триває, проте вже зараз треба думати про майбутнє і мати стратегію розвитку галузі.

Представники СМПУ у складі Національної ради робитимуть усе можливе, щоб пропозиції Спілки були почуті, а ініціативи – підтримані. Адже мета одна: створення таких умов ведення бізнесу, щоб виробництво молока та його переробка були вигідними, а механізми державної підтримки галузі – зрозумілими та гарантованими» – наголошує Арсен Дідур.

uadairy.com

Останні новини: