Fonterra заявляє, що глобальні потрясіння вдарили по попиту на молочні продукти

Новозеландський молочний кооператив Fonterra знизив прогноз відпускних цін на молоко на 2021/22 рік, вказавши на те, що глобальна криза справила «короткострокову дію» на світовий попит на молочні продукти.

Fonterra скоротила прогнозований на рік діапазон відпускних цін на молоко з 9,30-9,90 до 9,10-9,50 USD/кг сухої речовини. Це знижує середню точку діапазону, за якою орієнтуються при оплаті фермерам, з 9,60 до 9,30 USD/кг сухої речовини.

Генеральний директор Fonterra Майлз Харрелл зазначив, що цей крок відображає попит на молочні продукти, який постраждав через обмеження щодо COVID-19 у Китаї, економічну кризу в Шрі-Ланці та російсько-український конфлікт.

«Хоча довгострокові перспективи для молочних продуктів залишаються позитивними і ми очікуємо, що протягом решти року глобальний попит і пропозиція будуть більш збалансованими, ми спостерігаємо, як ці короткострокові впливи чинять вплив на ціноутворення на Global Dairy Trade (GDT). Наприклад, середні ціни на сухе незбиране молоко (СНМ), ключовий фактор зростання цін на молоко, за останні чотири аукціони знизилися на 18%», – зазначив він.

Fonterra експортує молочні продукти до 140 країн світу, і Харрелл сказав, що кооперативу доводиться «постійно стикатися з подібними глобальними впливами». Проте поточна ситуація відрізняється тим, що молочні ринки відчувають вплив декількох подій. “Враховуючи інфляційний тиск, не дивно, що покупці виявляють обережність”, – зазначив виконавчий директор Fonterra.

Визнавши, що це оновлення ціни буде таким, що «розчарує наших фермерів», Харрелл підкреслив, що зниження відбулося через «рекордно високі» ціни на молоко на фермах. «При середній точці 9,30 доларів США за кг сухої речовини це, як і раніше, буде найвищою прогнозованою відпускною ціною на молоко в історії кооперативу, і ми побачимо, що ми внесемо майже 14 мільярдів доларів в економіку Нової Зеландії завдяки платежам за молоко, і це підтримає добробут наших громадян».

«Очікується, що до кінця року світове виробництво молока залишатиметься обмеженим, оскільки високі ціни на корми, добрива та енергію продовжать впливати на виробництво у Північній півкулі. Ми очікуємо, що попит відновиться у міру того, як короткострокові наслідки почнуть усуватись», – передбачив Харрелл.

«Як завжди, існує низка ризиків, за якими ми продовжуємо уважно стежити, включаючи потенційний вплив на попит інфляційного тиску та підвищення відсоткових ставок, підвищеної волатильності внаслідок високих цін на молочні продукти та подальших збоїв через COVID-19 та геополітичні події».

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: