Український ринок сиру продовжує відновлюватися

Український ринок сиру продовжує поступово відновлюватися після березневої кризи. Виробництво зростає, нові схеми логістики напрацьовуються і виробникам інколи навіть вдається піднімати ціни. – ІНФАГРО

Продовжується продаж сиру для держзамовлення.

Вважається, що вітчизняні виробники сиру почувають себе краще, тому що немає імпорту. Але імпорт є. Сири все ще фігурують в списку критичного імпорту, просто обсяг поставок зараз значно менший через те, що постачальники з Польщі зараз потребують попередньої оплати і, крім того, ціни на європейському ринку зараз досить високі. За попередніми оцінками, в березні в Україну було завезено біля 900 т сиру. В квітні цей показник може ще збільшитись.

Сировари не втрачають сподівань на відновлення експорту сирного продукту і навіть сиру. Але є велика проблема з логістикою, бо ці товари традиційно користувались попитом лише в Казахстані і Молдові. З поставками в Молдову великих проблем немає. А от експорт в Казахстан тільки недавно почав відновлюватись і значним навряд чи буде, бо нові логістичні шляхи видалися досить дорогими і забирають багато часу. Дорога до Казахстану і назад розрахунково може тривати до 50 днів, ціна оплати перевізнику висока. При цьому ціни на сир не зросли, а навіть знизилися.

ІНФАГРО

Останні новини: