Через війну в Україні зростають ціни на молоко у Великобританії

Британський виробник питного молока Freshways став першим, хто оголосив стандартну травневу закупівельну ціну за молоко у 40 пенсів/літр (15,47 грн/л), але поки неясно, чи висока ціна заохочуватиме фермерів до збільшення виробництва.

Це пояснюється тим, що витрати зростають швидше, ніж ринок на це може реагувати, що призводить до жорсткішого грошового потоку, а також до постійної проблеми пошуку кваліфікованих поацівників для прогресивних молочних підприємств.

У листі до постачальників і клієнтів керуючий директор компанії Балі Ніджар сказав, що, якщо дозволяє контракт, деяким клієнтам Freshways оплачуватиме за сировину по 40 пенсів за літр і раніше, це вже буде видно по квітневій ціні.

Ніджар заохочував постачальників молока виробляти молоко категорії B, яке зараз коштує близько 49 пенсов за літр, і сказав, що галузь переживає «справді безпрецедентні часи».

Аналітик молочного ринку Кріс Волкленд сказав, що для таких переробників, як Freshways, незвичним є першими оголошувати про підвищення ціни, але іншим переробникам доведеться підтягувати ціни до цього нового рівня.

Європейський ринок і війна росії в Україні

Walkland сказав, що на європейському ринку останнім часом спостерігалися бурхливі зміни, коли котирування голландського масла зросли за минулий тиждень на 470 євро/т,  до 6620 євро/т – найбільше тижневе зростання з 2018 року. За словами Волкленда, один трейдер котирував величезний діапазон від  6650 до 6750 євро, деякі очікують, що буде перевищена позначка в 7000 євро.  Ціна СЗМ вперше перевищила позначку 4000 євро за тонну, сказав він.  У Великобританії вершки подорожчали до 2,40 фунтів стерлінгів/кг, але на континенті ціна ще вища.

Фрея Шаттлворт, аналітик AHDB з молочних продуктів і тваринництва, сказала, що світові ціни на молочну продукцію, як очікується, залишаться підвищеними через глобальне зниження виробництва, викликане вартістю матеріалів, нестачею робочої сили, несприятливою погодою, змінною якості кормів і російсько-українською війною.

«У короткостроковій перспективі ціни на молочну продукцію будуть залишатися підвищеними внаслідок інфляційного тиску та обмежених поставок.  Довгострокову перспективу важко передбачити через невизначеність поведінки споживачів з огляду на вищі ціни та ринкові умови у світлі впливу війни в Україні.  Не варто очікувати, що інфляційний тиск послабиться або виробництво молока зросте раніше, ніж в кінці 2022 року».

«…реальна волатильність та експоненційне зростання витрат».

Джон Аллен, керуючий партнер Kite Consulting, сказав, що молочна промисловість вже відчувала вплив інфляції та зростання витрат у 2021 році, але війна в Україні викликала реальну нестабільність і експоненційне зростання витрат.

«Наш аналіз показує, що, крім зростання витрат, продуктивність впаде ще на 1,3%, і це в порівнянні з базою, яка вже нижча за рівень 2021 року.  Для багатьох ферм грошовий потік буде негативним у наступні місяці, оскільки витрати зростають швидше, ніж ціни на молоко.  Якщо покупці молока не забезпечать зростання цін на молоко з випередженням кривої інфляції та не відреагують на волатильність, невизначеність продовжуватиме підривати довіру фермерів».

ІНФАГРО за матеріалом dairyglobal.net

Останні новини: