Вторгнення Росії в Україну: наслідки для сільського господарства та молочної промисловості ЄС

Російське вторгнення в Україну вже призвело до масових руйнувань, людських жертв, санкцій та посилення риторики з обох сторін. Продовольство теж є вирішальним фактором у цій ситуації не лише для безпосередньо задіяних, а й для інших країн.

Друга за величиною країна в Європі, Україна є четвертим за величиною зовнішнім постачальником продовольства в ЄС і забезпечує ЄС чвертю імпорту зернових та рослинної олії і майже половиною імпорту кукурудзи.  Росія також є експортером сільськогосподарської продукції.

Kite Consulting у Великобританії опублікувала два звіти, один про вплив війни на молочну промисловість Великобританії, а інший про вплив на ринки кормів.

У компанії заявили, що санкції матимуть економічний вплив і за межами російських кордонів, але це явно краще, ніж безпосередньо втягуватися у військові дії.

У звіті зазначається, що Україна та Білорусь є чистими експортерами молочної продукції, а Росія є нетто-імпортером.  У ньому сказано, що експорт молочної продукції України та Білорусі на світовий ринок перевищує російський імпорт зі світового ринку, а чисті втрати в торгівлі молочними товарами України, Білорусі та Росії означатимуть втрату близько 1,2 млрд кг сировини на рік у молочному еквіваленті у постачанні молочної продукції на світовий ринок.

«Війна в Україні, ймовірно, вплине на світову пропозицію та попит на молочну продукцію, і спочатку це, ймовірно, призведе до підвищення світових цін на молочну продукцію», – зазначає Kite Consulting.

Щодо короткострокової перспективи, Kite Consulting заявила, що експорт молочної продукції з України негайно припиниться через військові дії.  Крім того, каральні західні санкції (наприклад, виключення з платіжної системи SWIFT) можуть зупинити весь експорт білоруської молочної продукції, крім експорту до Росії та Казахстану.  Аналітики компанії стверджують, що через проблеми з оплатою це може навіть вплинути на експорт в інші країни, такі як Китай, навіть якщо вони залишаються нейтральними в конфлікті.

Kite Consulting заявила, що обсяги експорту природного газу з Росії до ЄС зменшаться частково через блокування трубопроводів через Україну.  Зазначається, що різке підвищення світових цін на енергоносії призведе до прямого удару по прибутковості молочних ферм через зростання вартості енергії та добрив.

У звіті йдеться про те, що Росії, можливо, доведеться припинити будь-який «західний» імпорт молочних продуктів (в основному з Аргентини) через виключення з міжнародних банківських систем.  Крім того, з часом підвищення цін на молочну продукцію та/або вторгнення та глобальний економічний спад у результаті подальших цін на високі ціни на енергоносії можуть знизити світовий попит на молочну продукцію.

У звіті зазначено, що в довгостроковій перспективі вищі ціни на молочні продукти через високі ціни на молоко можуть спровокувати глобальне збільшення виробництва молочної продукції, а Білорусь може з часом відновити маршрути експорту на «нейтральні» ринки.  У ньому також сказано, що з часом торговельні потоки між Росією та іншими країнами будуть відновлені, і Росія може знову вийти на світовий ринок молочної продукції, наприклад, через проксі-операторів, таких як Вірменія.

«Прямим наслідком військових дій буде короткострокове підвищення цін на світові молочні товари.  Це зростання цін буде спричинено «одночасною» втратою українського та білоруського постачання молочної продукції на світовий ринок», – йдеться у повідомленні.

«Втрата обсягів через блокування цих двох експортерів (на всіх ринках, окрім Російської Федерації та Казахстану) перекриває можливий обсяг молочної продукції, вивільненої в таких країнах, як Аргентина, які зараз продають до Російської Федерації».

У звіті зазначається, що світовий ринок молочної продукції, ймовірно, скоротиться, коли ціни на молочну продукцію ще зростуть.  Вторинним ефектом буде негативний вплив зростання цін на енергоносії на купівельну спроможність споживачів у всьому світі.  Однак, оскільки кілька великих країн-імпортерів молочної продукції також є великими чистими експортерами природних енергетичних ресурсів, Kite Consulting зазначила, що непрямий вплив може бути від помірного до мінімального.

Підсумовуючи, Kite Consulting зазначила, що потенційна панічна купівля на світовому ринку молочних продуктів, яка є результатом втрати українського та білоруського експорту за одну ніч, може спричинити подальше підвищення цін, навіть якщо торгуються лише помірні обсяги. У Великобританії тиск фермерів на британських переробників для слідування глобальному зростанню цін на сире молоко, ймовірно, посилиться.

У разі загострення ситуації, британським переробникам молока буде важливо підвищувати ціни продажу навіть швидше, ніж вони це робили в останні місяці, щоб покрити додаткові витрати і подальше збільшення витрат у господарстві.

«У результаті інфляція споживчих цін на молочні продукти у Великобританії виглядає неминучим наслідком», — підсумовується у звіті.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: