ІОН МОРАРУ, співзасновник і керівник проектів American Dairy Technology: На початку року середній показник операційної маржі виробництва сирого молока знизився

Іон Морару, керівник проектів ADT разом з Максимом Фастєєвим, партнером проектів Інфагро, розмістили на facebook черговий щомісячний інформаційно-аналітичний огляд #dairyMF щодо операційної рентабельності виробництва молока в Україні*:

  •  Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока в Україні в січні знаходився на рівні 17%, що на 4 відсоткових пункти нижче попереднього місяця (грудня 2021 року), але на 21 пункт вище січня 2021 року;
  • Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока високопродуктивних господарств в січні опустився до рівня 33%, що на 4 відсоткових пункти нижче грудня, але на 22 пункти вище січня 2021 року
  • На зниження операційної рентабельності виробництва сирого молока вплинуло два основні фактори:

      – незначний вплив, це зниження закупівельної ціни молока-      сировини на 1,5% в порівнянні з груднем 2021 року;

      – вирішальний вплив, це здороження концентратної частини раціону годівлі корів (кукурудза на фураж +10%, пшениця на фураж +6%, шрот соняшнику +18%, макуха соєва +3%);

Довідково: для розрахунків операційної рентабельності виробництва молока в Україні використовується модель, яка орієнтується на ринкові ціни сирого молока та всіх компонентів фуражу. Господарства поділені за рівнем молочної продуктивності (25 кг молока (середнє) та 35 кг молока на день для високопродуктивних ферм) з урахуванням утримання корів в сухостійний період (окремим раціоном).

* ціна молока мінус витрати на операційну діяльність (корми, оплата праці, ПММ, ветеринарні препарати, адміністративні витрати та всі інші витрати на технологічну та господарську діяльність, але без урахування інвестиційних витрат, амортизації та дотацій).

Останні новини: