Заворушення в Казахстані: як це вплине на молочний сектор?

Нещодавні заворушення в Казахстані вплинули на роботу компаній з переробки молока та роздрібну торгівлю у великих містах, і, за словами учасників ринку, ситуація все ще не нормалізувалася.

Казахстан виробляє від 1,5 до 1,8 мільйона тонн молока, повністю задовольняючи внутрішню потребу в деяких молочних продуктах, підрахували в Молочному союзі Казахстану.  З іншого боку, країна залежить від імпорту продуктів з високою доданою вартістю, імпортуючи близько 50% сиру, 15% вершкового масла, 95% сухого молока.

Dairy News з посиланням на місцеві компанії повідомляє, що основні проблеми пов’язані з проблемами у фінансовому секторі.  Усі фінансові установи Казахстану, включаючи його банки та фондовий ринок, призупиняли свою роботу через соціальні заворушення в країні.

Дінмухамед Айсаутов, директор департаменту корпоративних зв’язків компанії Danone Berkut, сказав, що молочні компанії сильно постраждали від недавньої політичної кризи, особливо у таких великих містах, як Алмати та Шимкент.

«Безумовно, ця ситуація безпосередньо вплинула на молочну галузь.  Багато підприємств припинили приймати та переробляти молоко.  Припинено відвантаження в магазини та роздрібні мережі.  Експорту також не було», – сказав Айсаутов, додавши, що наразі все потихеньку нормалізується.

«Такі події зазвичай тривають недовго, тому ми сподіваємося, що до кінця січня ми повернемося до норми», – сказав Айсаутов, висловивши впевненість, що молочна промисловість зможе повністю відновитися до травня 2022 року.

Володимир Кожевніков, директор молочного союзу Казахстану, зазначив, що наслідки політичної кризи в молочній галузі були не такими поганими, як у деяких інших сегментах національної економіки.

«Кількість замовлень впала, але це сталося не через фінансові збитки компаній, а через падіння споживчого попиту після припинення діяльності банків.  Я думаю, що до травня, і навіть раніше, ситуація в молочній галузі стабілізується», – сказав Кожевніков.

dairyglobal.net

Останні новини: