Борис Марков, АТБ: Про держрегулювання цін і позицію торгівлі

Борис Марков, генеральний директор корпорації АТБ, на своїй fb сторінці висловив свою думку стосовно нещодавно введеного держрегулювання цін.

«Про держрегулювання цін

Як ви вже знаєте, Кабмін прийняв ухвалу, якою на період дії карантину встановлюється розмір торгової надбавки не більше 10% на розширений перелік соціально-значущої категорії продуктів харчування.

По суті, впроваджується механізм держрегулювання, який нібито дозволить стабілізувати ситуацію зі стрімким зростанням цін у продуктовому роздрібі. Що маємо за фактом?

Перше.
Постанова не має під собою серйозного обґрунтування, ні тим більше перспектив ефективної реалізації. Встановлена ​​планка націнки не більше 10%, вказана в документі,  не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. Отже, цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення.

Друге.
Постанова, в якій багато в чому проглядається дискримінаційний характер по відношенню до всього організованого роздрібу.

Ця ініціатива ніяк не обговорювалася з учасниками ринку, профільними об’єднаннями та асоціаціями, і виглядає як інструмент лобіювання. Вже на цьому етапі постанова терміново вимагає додаткових роз’яснень і уточнень, як стосовно механіки застосування, так і порядку ціноутворення.

В принципі, прийняття та реалізація нормотворчих постанов у «новорічну ніч», просто поставивши весь рітейл перед фактом і апріорі обмеживши йому право для конструктивного діалогу та участі – м’яко скажемо, далекі від демократичної процедури.

Третє
Зростання ціни на соціально значущі продукти харчування обумовлене зростанням відпускних цін із боку виробників.
При цьому виробники сьогодні змушені підвищувати ціни через зростання цін на енергоносії (газ), а також інших факторів, що враховуються при формуванні собівартості продукції. Причому ця тенденція, за багатьма прогнозами, лише посилюватиметься.

До речі, багато виробників вже заявляють про неефективність цієї постанови, яка не вирішує для них базових проблем: витрати на енергоресурси, сировину тощо.

Що необхідно?
На мій погляд, варто підходити до вирішення цієї ситуації виважено та комплексно. Розробляти та впроваджувати механізми стабілізації ціноутворення з чітким розумінням причин їх зростання для кінцевого споживача. Включати у широку дискусію всіх учасників ринку та всі зацікавлені сторони. Використовувати успішні практики європейського та світового рітейлу.

Інакше буде як у відомому виразі: «Хотілося як краще, а вийшло як завжди!»

Борис Марков, facebook

Останні новини: