Трендом глобального молочного ринку залишаються високі ціни

Експерти прогнозують зростання світового молочного ринку. Якщо поточний темп зростання збережеться, то 2025 року у світі буде продано молочної продукції на 956 млрд. доларів. – ІНФАГРО

Цього року цей показник становитиме близько 722 млрд. доларів, що на 7% більше у порівнянні з 2020. При цьому світове виробництво молока зросте лише на 1-2%. Тобто, поки що ринок зростає більше за рахунок цін.

Слід також відзначити глобалізацію у сегменті виробництва молокопродуктів. 20 найбільших компаній переробляють близько чверті всього молока (212 млн тонн у 2020 році). Найскромніша компанія в ТОП-20, Sodiaal, переробляє молока більше, ніж вся Україна – 4.5 млн. т. А лідируючі компанії – Dairy Farmers of America, Lactalis, Fonterra – минулого року закупили для переробки по 28.6, 21.7 і 18.7 млн. т молока відповідно.

В Україні ж лише пара найбільших компаній спроможні переробити за рік приблизно 350 тис. т молока. Такий контраст виходить на тлі лідерів глобального молочного ринку.

Тягатися зі світовими лідерами українським молочникам поки що не доводиться. Та загалом треба готуватися до суттєвого перегляду молочних балансів у країні. Зменшуючи виробництво молока, ми швидко рухаємося до переходу в категорію великих європейських країн імпортерів. Ми б’ємо нові рекорди із зовнішніх закупівель сиру і не припиняємо збільшувати імпорт свіжих молокопродуктів. Тобто, суттєве подорожчання молочних продуктів у світі не убезпечило Україну від подальшого збільшення імпорту.

ІНФАГРО

Останні новини: