Переробка молочної сироватки в Білорусі за останні 16 років зросла майже на 90%

Проблемам переробки сироватки був присвячений виступ Олега Димаря, професора, технічного директора представництва компанії АТ МЕГА в Республіці Білорусь, на VII Міжнародному молочному бізнес-форумі ЄАЕС.

Частка переробки молочної сироватки в Білорусі з 2004 по 2020 рік зросла майже на 90%. Зокрема, в 2004 році перероблялося лише 8% від 1 млн т цієї продукції. А в 2020 році в країні було перероблено вже 97,7% з 3 млн т сироватки. На корм худобі були спрямовані інші 2% від загального обсягу цієї продукції.

За оцінкою Олега Димаря, 97,7% – досить високий показник за обсягами переробки. Наприклад, в Україні переробляється лише 25% виробленої в країні сироватки, в Росії – 35%.
Досягнуті в Білорусі показники – це результат дії протягом довгих років профільної республіканської програми, пояснив Олег Димар.

За його словами, в Білорусі інтерес до переробки сироватки почав рости з початку 2000-х років. Тоді в країні збільшилося виробництво молока, і профільне міністерство прийняло рішення розвивати виробництво сиру. «А там, де сир, завжди є сироватка», – нагадав експерт.

Однак незважаючи на те, що всього 2% сироватки не використовуються, технології її переробки все ще знаходяться в Білорусі на досить низькому рівні.

«Виробництво сухої сироватки – це початковий, перший рівень технологій з її переробки, його ми вже більш-менш освоїли. З впровадженням, наприклад, мембранних технологій у нас вже все складніше. А наступний рівень – гідроліз і виділення окремих груп білків – про нього багато хто ще не чув. Чи можемо ми без цієї технології робити такі продукти, як дитяче та спортивне харчування? Можемо, але ми при цьому нагадуємо мавпу з автоматом. Вона натиснула курок, патрони вилетіли – і все. В даному випадку автомат і патрони – це просунуті технології, зокрема, мембранні », – сказав він.

Ще однією проблемою в галузі, за словами Олега Димаря, є складнощі з підготовкою та перепідготовкою кадрів.

produkt.by

Останні новини: