Європарламент відкликає 171 поправку Єврокомісії про заборону використання термінів, пов‘язаних з молочними продуктами

Європейський парламент відкликав поправку 171 у травні 2021 р. Ця поправка, прийнята Європейською Комісією наприкінці 2020 року, фактично забороняла формулювання, пов’язані з молочними продуктами, такі як «масляне» та «вершкове» для замінників рослинного походження.

Голосуванням було відмінено прийняту 2017 році ухвалу, яка забороняла виробникам продукції на рослинній основі використовувати такі терміни, як «молоко», «масло», «сир» та «йогурт».

Відкликання поправки 171 відбулося напередодні “супертриалогу” ЄС, де інституції ЄС обговорюватимуть Спільну аграрну політику.  Незрозуміло, чому Поправку було відкликано, але вона, ймовірно, пов’язана з тиском споживачів, харчових компаній, що виробляють альтернативні молочним продукти, асоціацій та таких опонентів, як WWF, Грінпіс, ​​Європейська споживча організація та навіть екологічна активістка Грета Тунберг.

Коментуючи відкликання згаданої поправки, австралійський уряд на своєму сайті розмістив коментарі для експортерів харчових продуктів своєї країни. В коментарі зазначено, що тепер австралійські експортери харчових продуктів рослинного походження можуть продавати в ЄС свою альтернативну молочній продукцію, щоб завоювати частку ринку в цій категорії швидко зростаючих продуктів харчування.

Експортери можуть використовувати:

  • Подібні формати упаковки: коробка для молока рослинного походження або блок для маргарину на рослинній основі
  • Візуальні образи, які можуть імітувати або викликати асоціації з молочними продуктами: наприклад, зображення молоко на упаковці молока рослинного походження
  • Науково обґрунтовані твердження, що порівнюють продукти з їх молочними аналогами: наприклад, “половина викидів вуглецю у порівнянні з вершковим маслом”
  • Розміщення інформації про алергени, що відноситься до молочних продуктів: наприклад, “не містить молока”
  • Використання описових формулювань, пов’язаних з молочними продуктами: приклади включають «вершковий», «масляний», «використовуйте як вершки для приготування їжі» або «веганська альтернативу йогурту»

ІНФАГРО за матеріалами ukragroconsult.com

Останні новини: