Інфагро: Імпорт молокопродуктів продовжує зростати і в цьому році, але темпи зростання сповільнилися

Василь Вінтоняк, директор аналітичного агентства Інфагро, прокоментував підсумки зовнішньої торгівлі молочною продукцією за перше півріччя. – ІНФАГРО

У поточному році за кордоном буде закуплено понад 500 тис. т молокопродуктів в молочному еквіваленті. У грошах імпорт вже з минулого року перевищує експорт, так як експортує Україна в основному недорогі молоковмісні продукти або сухі товари, а імпортує дорогі сири.

За окремими товарними позиціями за підсумками півріччя відзначається зменшення показників імпорту. Наприклад, сирів твердих / напівтвердих закупили на 7% менше, ніж в минулому році (9,7 тис. т). Закупки масла за півріччя скоротилися майже в два рази до 3 тис. т. Але це не повинно дуже радувати, в другому півріччі його закупки знову активізуються.

При цьому продовжує зростати імпорт білих сирів (+ 36% до 8,3 тис. т), на 14% до 2,7 тис. т виросли закупки плавленого сиру.

Загалом, частка європейського сиру на нашому ринку вже досить значна, цей товар створює величезну конкуренцію вітчизняним сироварам. За попередніми оцінками Інфагро імпортери в цьому році вже забрали у них більше 35% ринку сичужного сиру (справжнього).

Імпорт свіжих молокопродуктів хоча і виріс ще на третину, поки не створює великої загрози для наших виробників. За оцінками Інфагро частка імпортних свіжих молокопродуктів в загальній структурі продажів за перше півріччя становить близько 3%. Але імпорт буде і далі зростати.

ІНФАГРО за матеріалами «Коментар експерта»

Останні новини: