Європейська молочна рада: дослідження свідчить, що доходи фермерів низькі або ж їх немає взагалі

Європейська молочна рада (EMB) заявляє, що нове дослідження свідчить, що молочні фермери несуть високі витрати, але при цьому отримують низький або нульовий дохід.

Дослідження «Скільки коштує виробництво молока?» було підготовлено Бюро сільській соціології та сільського господарства (BAL).

На додаток до дослідження витрат на виробництво молока в восьми країнах-виробниках молока в ЄС, остання хвиля дослідження витрат також вперше включає середній показник по ЄС. У 2019 середня величина витрат становила 45,35 цент/кг. При середніх цінах на молоко в ЄС 34,52 цент/кг, дефіцит покриття витрат значний, заявляє EMB.

«Це ясно вказує на проблему дисбалансу у всьому ЄС», – сказала Сіет ван Кеймпема, президент EMB.

У зв’язку з тим, що Ірландію і Литву також було недавно додано в дослідження BAL, EMB заявляє, що дані включають тепер і протилежні кінці спектра витрат.

В Ірландії, завдяки унікальній виробничій системі, показник витрат на виробництво в 34,21 цент/кг був найнижчим в 2019 році. Проте, тут також простежується тенденція дефіциту покриття витрат, оскільки за період, що входить в дослідження, витрати значно зросли, але ціни не еволюціонували відповідним чином, стверджують в EMB.
В результаті, за заявою EMB, протягом трьох з п’яти років, коли проводилося дослідження, навіть у цій країні з надзвичайно сприятливими умовами для виробництва молока, витрати не покривалися.

Литва з її диференційованою структурою господарств і безліччю дрібних господарств очолює список з найвищими виробничими витратами (58,63 цент/кг). EMB заявяє, що маючи надзвичайно низьку ціну на молоко в 28,79 цент/кг виробники в балтійських країнах борються з величезним дефіцитом покриття витрат, що становить 51%.

EMB заявило, що аналіз витрат у двох великих молочних країнах – Нідерландах і Данії – також показує, що після вирахування витрат доходу не залишається. Потрібно підкреслити, що ми говоримо про Нідерланди і Данію – країни з дуже сучасними фермами, які постійно освоюють нові технічні розробки. Але, незважаючи на це, у цих діючих молочних ферм в результаті не залишається й копійки», – сказав ван Кеймпема.

EMB заявляє, що тільки Ірландії вдається наблизитися до отримання розрахункового доходу.

Дослідження показує, що ферми зможуть внести свій вклад в реалізацію заходів щодо захисту навколишнього середовища, клімату і благополуччя тварин, які передбачають більш високі витрати, тільки за умови сталого поліпшення їхнього економічного становища.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: