OECD-FAO: світові ціни на продовольство стабілізуються в найближчі десять років

У найближче десятиліття світові ціни на більшість сільськогосподарських товарів, в тому числі на продовольчі, стабілізуються.

Про це йдеться в доповіді, підготовленій Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР – OECD) спільно з Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Найсильніша динаміка зростання цін спостерігалася в квітні 2021-го, до початку травня продукти харчування подорожчали на 4,8%, побивши десятирічний рекорд. Старший економіст ООН Абдул-Реза Аббасіан вважає причиною цього різке зростання попиту на кукурудзу в Китаї, сильну посуху в Бразилії і глобальне збільшення споживання рослинних масел і цукру в світі. Глобальна інфляція призводить до підвищення цін не тільки на продовольство. У країнах ОЕСР ціни в квітні побили 12-річний рекорд: такого подорожчання там не було з 2008 року.

Згідно з доповіддю, світові ціни на продукти харчування росли через збільшення споживання біодизеля в світі, зниження споживання м’яса, посухи в Бразилії, яка привела до скорочення виробництва цукру, різко виріс попит на кукурудзу в Китаї, а також через те, що виробництво пальмового масла країнами-експортерами не встигає за зростаючими потребами його споживачів. Однак, на думку експертів, в найближчі роки ціни скоригуються, а потім на тлі збільшення виробництва і уповільнення зростання попиту дещо знизяться.

У найближчі 10 років попит на сільськогосподарську продукцію буде підвищуватися повільніше, ніж зазвичай – в середньому на 1,2% на рік, тоді як в останні 10 років він збільшувався на 2,2% у рік, говориться в документі. При цьому світове виробництво в цей період буде рости на 1,4% на рік. З очікуваного до 2030 року зростання виробництва агрокультур 87% буде забезпечено за рахунок динаміки в рослинництві, 6% – за рахунок розширення землекористування і 7% – за рахунок збільшення інтенсивності вирощування сільськогосподарських культур, вважають аналітики.

Також очікується, що значна частка прогнозованого зростання виробництва худоби і риби буде обумовлена ​​збільшенням продуктивності. Збільшення поголів’я також внесе значний вклад в зростання виробництва тваринницької продукції в країнах з економікою, що формується, і країнах з низьким рівнем доходу, говориться в доповіді.

Автори доповіді прогнозують, що врожайність зернових буде рости в середньому на 1% на рік за рахунок збільшення різновидів насіння і підвищення ефективності використовуваних ресурсів. Стримувати зростання виробництва будуть обмежений доступ до нових технологій і брак інвестицій.

Згідно з прогнозами, за 10 років виробництво зернових в світі збільшиться на 336 млн т. Основне збільшення по пшениці очікується за рахунок Індії, Росії та України, приріст виробництва кукурудзи забезпечать США, Китай і Бразилія. Виробництво сої в світі до 2030 року досягне 441 млн т, що більш ніж удвічі перевищить загальний урожай інших олійних, який буде на рівні 179 тис. т.

Глобальна пропозиція м’яса до 2030 року виросте до 374 млн т. Велику частину приросту забезпечать Китай, Бразилія і США, прогнозують аналітики. Основним драйвером сектора буде м’ясо птиці.

Виробництво молока в світі буде збільшуватися в середньому на 1,7% на рік – швидше, ніж більшість інших секторів – і перевищить 1 млрд т.

milknews.ru

Останні новини: