Закон про непотрібне для молочного ринку зниження ставки ПДВ набрав чинності

Закон про зниження ставки ПДВ був підписаний в кінці лютого, що означає новий рівень цього податку (14%) при зборі молока сільськогосподарських підприємств з 1 березня.  ІНФАГРО

Як і очікувалося, після підписання закону на ринку почалася «вакханалія»: заводи, які не встигли раніше переукласти протоколи без урахування ПДВ, тепер поспішно пояснюють виробникам необхідність перегляду кінцевих цін.  Фермери, бачачи можливість заробити додаткові гроші, традиційно заявляють, що «все пропало», незважаючи на те, що при збереженні рівня без ПДВ для них знижується податкове навантаження.

Ситуація поки що непрогнозована.  Ціна молока без ПДВ в підсумку може як зберегтися (якщо всі учасники погодяться знизити ціни з ПДВ на 6%), так і зрости (якщо виробники не підпишуть протоколи нового рівня з ПДВ або переробники вирішать встановити додаткові обсяги за вищими цінами без ПДВ. Тоді ціна з ПДВ, відповідно, опуститься нижче 6%).

Але за будь-якого сценарію відносини між виробниками і переробниками погіршаться і відбудеться переділ сировинних зон.  При цьому цінові зміни однозначно скоригуються попитом якщо не в кінці березня, то на початку квітня.

Статистика виробництва молока в Україні підтверджує тренди четвертого кварталу – виробництво в сільгосппідприємствах, відповідно і надходження молока на переробку, зростає (+2%), у той час як населення зменшує обсяги (-5%).

Кількість корів скорочується, але, як видно зі статистики виробництва, сільгосппідприємства компенсують зниження поголів’я зростанням продуктивності.  Також збільшується і вміст сухих речовин, тому виробництво молока зростає ще істотніше.

ІНФАГРО

Останні новини: