Закупівельні ціни на молоко сировину у другій половині листопада продовжили зростання

За два тижні закупівельні ціни на молоко в середньому зросли на 30-40 копійок для різних категорій, що є найзначнішим стрибком в цьому році. – ІНФАГРО

Навіть таке впевнене зростання цін не змогло «перебити» підвищення собівартості виробництва молока – внутрішні ціни зернових і олійних збільшувалися більш динамічно.

Незважаючи на низьку рентабельність виробництва, динаміка зміни поголів’я і продуктивності поки зберігається: кількість корів в сільгосппідприємствах на 4,3% нижче минулого року, продуктивність на 8,5% вище.

Зміна собівартості і низькі запаси кормів швидше за все призведуть до погіршення ситуації в першому півріччі 2021 року. При цьому є ймовірність, що сільгоспвиробники зможуть підтримати тваринництво за допомогою коштів, виручених від продажу продуктів рослинництва.

Цифри виробництва молока поки також підтверджують нормальну ситуацію випуску сировини в останні місяці – результати в жовтні в сільгосппідприємствах перевищили показники як вересня (+ 0,9%), так і жовтня 2019 року (+ 4,7%).

В цілому за десять місяців виробництво молока в сільгосппідприємствах стабільне, + 0,3%. У категорії молока, виробленого в господарствах населення, виробництво стабільно знижується, на 5,8% до минулого року, через що загальний показник по Україні становить -4,1%.

Середній рівень закупівельних цін молока в другій половині місяця стрімко збільшувався. За рахунок зростання верхньої межі діапазон продовжує розширюватися і тепер становить 10,50-12,00 грн/кг. Молоко господарств населення також швидко дорожчало в листопаді, товар оцінюється в середньому 7,00 грн/кг без ПДВ.

ІНФАГРО

Останні новини: