ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України: Зниження ПДВ для молочних продуктів до 10% – це популізм

В своєму коментарі для agrotimes.ua Вадим Петрович Чагаровський висловив свою думку стосовно доцільності зниження ставки ПДВ для молока і молочних продуктів:

«Я вважаю, що законопроєкт № 3775 щодо зниження ставки ПДВ для молока та молочних продуктів до 10% – популістське рішення. Напевне, перед майбутніми місцевими виборами. Це питання, ніяк не пов’язане з економікою.

Так, виникають питання щодо адміністрування ПДВ. Якщо вихідний ПДВ вищий за вхідний, тоді переробне підприємство сплачує ПДВ державі. Якщо вхідний ПДВ вищий за вихідний, тоді держава повинна повертати різницю. Де механізм повернення різниці ПДВ, коли держава буде винна виробникові? Його немає.

Можна наводити приклад, що в Польщі ПДВ 7%, у Німеччині – 5%, а у нас – 20%, і ціна на продукт вища, ніж у аналогічних імпортних молочних продуктів на полицях супермаркетів. З імпортних продуктів теж сплачують 20% ПДВ, а дешевші вони по одній простій причині – собівартість їхнього виробництва менша, ніж в Україні.

Тому зниження ПДВ тільки для вітчизняних продуктів – це не пройде, а зменшувати ПДВ і для імпортних продуктів на митній території України на 10% нічого не дасть – реально це не захист вітчизняного виробника. І це суттєво не вплине на ціну молочних продуктів на полиці.

Я вважаю недоцільними рухи щодо зниження ПДВ. Адже він – один із головних податків, який наповнює бюджет країни. Сьогодні ситуація в економіці складна, бюджет недовиконується… А хтось рахував, скільки недоотримає держава через зниження ПДВ для молока та молочних продуктів до 10%? Яким чином наповнюватиметься державний бюджет? Я говорю і про майбутній рік. Швидких змін не буде. Тому зниження ПДВ призведе до зменшення наповнення бюджету.

Якщо говорити про те, щоб у вітчизняних молочних продуктів була справедлива ринкова ціна, яка б могла конкурувати з імпортними, з боку держави необхідна зовсім інша підтримка. Зокрема, це державні механізми підтримки розвитку молочного скотарства та переробної галузі. Треба думати, як збільшити виробництво молока, підвищити ефективність.

Я переглянув проєкт програми державної підтримки АПК на 2021-2023 роки, яку розробило Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Там закладене збільшення прямої підтримки сільського господарства до 16,2 млрд грн проти 4,2 млрд грн у 2020 році. Я виступаю за збільшення рівня підтримки, але якими будуть джерела надходження цих 16,2 млрд грн? Це все треба обговорювати, де брати ті кошти, робити розрахунки.»

agrotimes.ua

Останні новини: