ЄС вживає заходів для підтримки молочного сектора

Заява, зроблена недавно комісаром ЄС Янушем Войцеховським про те, що Комісія ЄС в кінцевому підсумку вживатиме виняткових заходів для підтримки молочного сектора в Європі, була зустрінута Європейською молочною асоціацією (EDA) зі схваленням.

Вітаючи цю новину, EDA вважає, що необхідно діяти швидко і ці заходи є лише першим кроком, оскільки криза, викликана коронавірусом, потенційно може спровокувати найбільшу за останні десятиліття молочну кризу.

Європейська молочна рада (EMB) поставилася до цього з «недовірою», закликаючи ЄС замість цього прийняти Програму відповідальності ринку EMB.

Визнання індустрії молока і молочних продуктів в якості основного сектора і прийняття відповідних заходів ЄС, включаючи реалізацію правил «зеленого» перетину кордонів і вільного переміщення працівників, вже істотно допомогло в підтримці функціонування ланцюжків поставок через регіони і кордони.

У EDA заявили, що не дивлячись на те, що молочна індустрія працює, збираючи молоко у близько 700 тисяч молочних фермерів в ЄС, зараз це робиться в значній мірі у збиток.
EDA заявила, що просить Комісію ЄС негайно реалізувати ці пропозиції.

Оголошена схема допомоги в розмірі 30 млн. євро для приватного зберігання сухого знежиреного молока, масла та сирів може бути тільки першим кроком – першим невеликим кроком, фінансованим за рахунок невикористаних коштів в рамках існуючого бюджету DG AGRI.

У EMB вважають, що молочні фермери з недовірою реагують на останні заходи, оголошені Комісією ЄС. EMB заявляє, що план Комісії полягає в тому, щоб протистояти зростаючій кризі в молочному секторі за допомогою надання допомоги приватному зберіганню без одночасного скоординованого скорочення обсягів виробництва по всьому ЄС.

Як і в другій чинній пропозиції Комісії, що дозволяє організаціям-виробникам молока і міжгалузевим асоціаціям планувати виробництво, в минулому інструмент приватного зберігання вже показав, що з його допомогою не можна запобігти кризам, стверджують в EMB.

Ервін Шьопгес, президент EMB, сказав, що кризою можна управляти тільки в тому випадку, якщо надлишкові поставки сирого молока будуть скорочені за рахунок скоординованого добровільного скорочення поставок по всьому ЄС. Ось чому оголошена в даний час допомога по зберіганню в приватних сховищах повинна обов’язково поєднуватися зі схемою добровільного скорочення обсягу, сказав він. Крім того, не можна допускати, щоб обсяги зберігання перевищували 45 000 тон сухого молока і 60 000 тон вершкового масла.

У EMB вважають, що допомога для приватного зберігання не є адекватною відповіддю на кризу, тому що вона не може запобігти появі на ринку надлишків, як це не діє на рівні виробників, де є перевиробництво молока. Вже вироблені надлишки накопичуються, це такі продукти, як сухе молоко, сир і масло.

У EMB вважають, що навіть при зберіганні надлишок молочних продуктів впливає на ринок, тому що ці продукти все ще є частиною надлишкової пропозиції. Отже, обсяги, поміщені в сховище, також справляють знижувальний тиск на ринкову ціну. Таким чином, по-перше, кризи не врегульовуються і, по-друге, навіть продовжуються, оскільки, коли ці продукти знову продаються, це перешкоджає відновленню справедливої ​​ціни на ринку.

Віце-президент EMB СІЕТ ван Кеймпема сказав: «Для нас, виробників молока, немислимо, що знову вдаються до цих заходів. Є факти з досвіду попередніх криз, що це не дає бажаного ефекту. Очевидно, що схема добровільного скорочення обсягу, яка координується Комісією на рівні ЄС, вже є випробуваним і перевіреним інструментом. Ось чому він також повинен застосовуватися і зараз на додаток до приватного зберігання».

«Ми не можемо втрачати час, замість цього ми повинні зараз підтримувати стабільність. Brexit позначиться на нас через кілька місяців, і це також призведе до зриву в секторі. Якщо нинішня ситуація дуже сильно послабить нас, це буде катастрофа».

При добровільній схемі скорочення обсягів на рівні ЄС тиск на ціни на молоко можна ефективно знизити. Шьопгес говорить: «Виробники повинні будуть отримувати достатню компенсацію за літр невиробленого молока, щоб мати можливість протистояти економічним наслідкам». Він додав, що без цієї компенсації на молочних фермерів ляже велика частина наслідків «коронавірусної» кризи і що вони просто будуть не в змозі протистояти цьому на кризовому ринку молока.

«Особи, які приймають політичні рішення, тепер несуть відповідальність за майбутній негативний розвиток цін на молоко. Якими є наступні кроки, що вони запланували? Тому що заходи, прийняті ними зараз, не допоможуть», – сказав він.

ІНФАГРО по матеріалу Jim Cornall dairyreporter.com

 

Останні новини: