Більше сухого молока на світовому ринку?

Сенді Чен, старший аналітик молочних ринків RaboResearch, прокоментував вплив поширення коронавірусу на ситуацію на світовому молочному ринку.

Він повідомив, що в 2019 році Китай імпортував майже 670 тисяч метричних тонн цільного сухого молока (+ 30%) і рекордні 340 тисяч метричних тонн сухого знежиреного молока (+ 23%). Спочатку Rabobank очікував, що імпорт Китаю в першій половині 2020 року скоротиться на 3% і виросте на 1% протягом всього року.

Але COVID-19 може істотно змінити ситуацію. Rabobank прогнозує, що протягом повного 2020 року загальний попит на молочні продукти скоротиться на 1%, що може призвести до скорочення імпорту на 11%. Якщо загальний попит на молочну продукцію впаде на 5%, імпорт у 2020 році скоротиться на 25%.

«З огляду на серйозний вплив ситуації з коронавірусом на громадське харчування, побічні ефекти можуть спонукати експортерів, які обслуговують цей сегмент, з часом перейти від сиру, масла та вершків на СНМ і СЗМ, що призведе до збільшення кількості сухого молока на світовому ринку», зазначив Чен.

Нейт Донней, директор з дослідження молочного ринку в INTL FCStone, недавно висловив припущення, що протягом наступних 12 місяців ціни на молочні продукти в Китаї можуть знизитися на 3-10% в порівнянні з тим, що було б без COVID-19.
Він сказав, що в кращому випадку ціни в цьому році знизяться приблизно на 4%, а потім можливо їх потенційне зниження приблизно на 8% на початку наступного року. Дивно, але обсяг молочних продуктів, що закуповуються Північної Азією, поки що скоротився незначно.

«З глобальної точки зору виробництво як і раніше виглядає досить непогано. В ЄС спостерігається сильне зростання, очікується зростання виробництва в США в міру зростання стада. Останні цифри виробництва в Австралії та Аргентині також виявилися трохи кращими, ніж очікувалося», – сказав Донней.

«Одних тільки проблем з виробництвом в Новій Зеландії буде недостатньо для підняття цін. Але це може допомогти у вирішенні деяких проблем, пов’язаних з китайським попитом і COVID-19 ».

ІНФАГРО за матеріалами Beth Newhart, dairyreporter.com

Останні новини: