ОЛЕКСАНДР АНТОН, Генеральний секретар European Dairy Association: Україна може зайняти вагому нішу на світовому ринку молочної продукції

На конференції МОЛОЧНИЙ БІЗНЕС – 2019 в коментарі Latifundist Олександр Антон, генеральний секртар EDA, висловив думку, що в Україні є всі умови для того, щоб стати великим гравцем на глобальному ринку молочних продуктів.

«В Україні необхідно створити конкурентне середовище для виробників.  Для цього необхідні невеликі сімейні ферми на 150-200 голів, якими будуть керувати добре навчені фермери.  Я не згоден з тим, що потрібно думати над розвитком великих підприємств з 15 тис. голів дійного стада», – розповів Олександр Антон.

За його словами, невеликі ферми будуть поставляти молоко високої якості і в достатній кількості для того, щоб ринкова ціна продукту наблизилася до собівартості виробництва.  Однак, він стверджує, що велика кількість в Україні молочних ферм, які мають менше 5 голів дійного стада, не можуть забезпечити високу якість продукції.

«Як результат, такі ферми молоко продають за низькою ціною.  З 10 млн т молока тільки 6,9 млн т необхідної якості, а цього недостатньо.  Але тільки 4 млн т відповідає вимогам ринку, а попит перевищує цей обсяг», – підсумував експерт.

На його думку, земельна реформа також допоможе залучити інвестиції в тваринництво.

«Я вірю, що з таким підходом молочне виробництво України зможе вийти на світовий рівень десь через 5-15 років», – зазначив генеральний секретар «Європейської молочної асоціації».

latifundist.com

Останні новини: