АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO (TCIN): Чи потрібен нам такий позитив?

Молока в Україні все менше. І це дозволяє тим, хто займається професійним його виробництвом,  зараз трошки краще заробляти. Але від цього ми не стаємо конкуретнішими, і наші молочні продукти також.

Що вплинуло на менші обсяги виробництва? Одна з моїх теорій – невизначеність з ринком землі. Інвестувати гроші в будь-що люди не поспішають, адже якщо дійсно відкриється ринок, доведеться землю викупати. А це непродуктивні інвестиції, бо ці кошти могли б піти на нові ферми.

Але поверенемося до умовної прибутковості виробництва молока в комерційних господарствах України (УМІ). Цей показник встановив новий рекорд для липня за всю історію наших спостережень (8 років!).

  • УМІ виріс в липні порівняно до червня, як ми і прогнозували. Зростання склало 2,8%.
  • В липні 2019 року умовна прибутковість молока в комерційних господарствах України була вже на 33,6% вищою за минулорічну в тому ж місяці! Це найбільша різниця за місяць в поточному році.
  • УМІ в липні 2019 був на 23% вищим, ніж в середньому за останні 7 років для цього місяця.

Крім того, кумулятивно за перші сім місяців 2019 року:

  • УМІ був вищим за минулорічний на 16,4%
  • УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 9,3%. Отже, цілком непогано.

Вплинули на УМІ  зростання цін на молоко  і дешевший кормовий мікс.

До речі, світовий ринок в липні падав, отже, ми стаємо менш конкурентними.

Чого чекати в серпні?

Серпень – це місяць, коли УМІ стабілізуєьтся і балансується. Але в поточному сезоні УМІ може зрости під впливом дефіциту молока. І тоді експорт молокопродуктів, якому й так заважає сильна гривня, ще більше знизиться.

Andriy Yarmak, facebook

Останні новини: