Ескалація Трампом торгової війни з Китаєм може зашкодити американській молочній промисловості

Президент США Дональд Трамп збільшив  тарифи в торгівлі з Китаєм. Є побоювання, що це може негативним чином вплинути на американські молочну галузь.

В США виникло занепокоєння з приводу розірвання Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA), яка хоч і була замінена угодою між США, Мексикою і Канадою (USMCA), ще повинна пройти голосування в Конгресі, що контролюється демократами.

Цього місяця, на щорічній конференції ADPI/ABI в Чикаго багато спікерів та представників молочної спільноти підкреслювали, наскільки важливим є прийняття угоди USMCA та вступу її в дію. Вони також говорили про потенційні негативні наслідки тарифної війни Трампа з Китаєм і про те, як ці нові тарифи можуть позначитися на американських споживачах.

З 10 травня Трамп підняв тарифи на імпорт китайських товарів на $200 млрд. з 10% до 25%, незважаючи на його запевнення, що він буде вести переговорити про торгівлю з китайським президентом Сі Цзіньпіном цього тижня і потенційно може досягти угоди.

«Я думаю, що тарифи для нашої країни є дуже важливими. Ми – скарбничка, з якої всі крадуть, включаючи Китай. Ми платимо Китаю 500 мільярдів доларів на рік протягом багатьох, багатьох років. Завдяки нам Китай відбудував свою країну», – сказав Трамп у Білому домі.

Китай попередив, що він готовий відповісти на будь-яке підвищення тарифів і за кілька днів вже відповів, підвищивши тарифи на американську продукцію на 60 млрд.  доларів.

В молочній галузі тарифні інновації стосуються молочних інгредієнтів, оскільки більшість американського виробництва лактози експортується до Китаю, Японії, Мексики та Нової Зеландії. США експортували рекордний обсяг у 2018 році, і, як очікується, попит на лактозу залишатиметься незмінним, незважаючи на потенційну зміну ціни.

Габріель Севілья з компанії Proliant Dairy Ingredients проаналізував глобальний ринок пермеату і його залежність від Китаю. Експорт лактози, білків молочної сироватки та сухого молока до Китаю також високий, і він також може зазнати впливу від торгових спорів.

«У липні, через торгові війни, тарифи на пермеат збільшилися з 2% до 27%. Багато наших китайських замовників стурбовані не тільки низьким попитом на пермеат, але й тим, що вони можуть залишитися з запасами по високій ціні, коли торгова війна закінчиться», – сказав він.

ІНФАГРО за матеріалом dairyreporter.com

Останні новини: