Україна: молочний ринок в очікуванні змін

Перший місяць весни закінчився, але як будуть розвиватися ринкові тенденції в сезон «великого молока» поки неясно. При цьому молочники вже зараз усвідомлюють, що найближчим часом на ринку повинні відбутися істотні зміни. – ІНФАГРО

Ціни на сировину ще істотно не впали, але виробники молока вже заявляють, що заводи знову хочуть вирішувати свої проблеми за їх рахунок. В Асоціації виробників молока вимагають від переробників врегулювання проблеми, погрожуючи, як завжди, перспективою закриття ферм.

Тут доречно нагадати аграріям, що ефективно працюючі ферми і при зниженні ціни на одну гривню (від нинішнього рівня) матимуть рентабельність близько 30%, в той час як самі просунуті переробники будуть щасливі, якщо вийде спрацювати з рентабельністю в 10%.

Слід врахувати, що активні керівники сільгосппідприємств в цьому році мають більше шансів на залучення бюджетних грошей на свій розвиток, ніж в минулому. Навчені помилками 2018 року, вони вже добре уявляють механізм отримання дотацій.

27 березня Кабміном прийнято проект розпорядження про розподіл коштів за програмою підтримки тваринників на поточний рік. В цілому на ці цілі в бюджеті закладено 3,5 млрд. гривень. З цієї суми передбачається виплатити дотації 700 млн грн. на утримання корів, 700 млн грн. на вирощування молодняка ВРХ, 950 млн грн. в якості компенсації витрат на будівництво і реконструкцію тваринницьких ферм і підприємсв, що переробляють сільськогосподарську продукцію. Тобто, в цьому році навіть молочні заводи можуть претендувати на відшкодування витрат на реконструкцію.

ІНФАГРО

Останні новини: