У 2018 закупівля молока українськими переробними підприємствами скоротилася мінімум на 3%

Держстат опублікував офіційні дані за 2018 рік по обсягу переробки молока: 4,2 млн тонн. Підсумкова цифра, як завжди, завищена, тому що до неї входить подвоєння обсягів деяких закупівель за рахунок вторинного ринку. – ІНФАГРО

Врахувати реально вдається тільки 3,7 млн. тонн, решту 100-200 тис. тонн можна додавати тільки оцінково. Можна сказати, що в Україні в 2018 році надійшло на переробку товарного молока 3,8-3,9 млн. тонн, що відповідає 38- 39% від офіційно вироблених обсягів.

Що дійсно реальне в цих даних, так це динаміка зниження закупівель молока: надходження молока на переробку в 2018 році скоротилося, як мінімум, на 3%.

Істотно знизилося надходження в переробку сировини від господарств населення (-12%). Для цього є кілька причин: зниження обсягів виробництва і закупівлі переробниками в зв’язку з рішенням про відмову від молока 2-го сорту в найближчому майбутньому, скорочення виробництва і перехід на інші канали реалізації (ринки, дрібні мануфактури) в зв’язку з непривабливою ціновою кон’юнктурою, а також перехід «в тінь», тобто реалізація сировини за готівку.

Що стосується січня поточного року, то нічого незвичайного в підсумках місяця не відзначається. Загальне зниження виробництва молока в порівнянні з минулим роком склало 1,9% виключно за рахунок скорочення виробництва в господарствах населення (-3,1%) через те, що обсяги випуску сировини сільськогосподарськими підприємствами в порівнянні з січнем минулого року взагалі не змінилися.

ІНФАГРО

Останні новини: