Торік на агропродовольчих ринках Кіровоградщини у понад 380 випадках не допустили реалізацію молока у пластику

Працівники державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області торік у 384 випадках не допустили реалізацію молока у пластикових пляшках на агропродовольчих ринках.

Відповідно до пункту 5.7 «Ветеринарно-санітарних правил для ринків» молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками. Тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно сполоснути проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою. Продукти в цьому посуді довше залишатимуться свіжими і будуть безпечнішими для споживання.

Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою і реалізують молокопродукти в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв, пива тощо, що є небезпечно для здоров’я людей.

При багаторазовому використанні на пластикових пляшках з’являються внутрішні подряпини і тріщини, які є досить затишним місцем для життя бактерій. Пластик не щільний, такий посуд дуже важко вичистити. Крім того, його неможливо простерилізувати чи ретельно обробити мийними засобами. Скільки б не мити пляшку, бактерії все одно залишаться в мікротріщинах, адже вузьке горлечко, різні форми пляшок не дадуть змоги очистити пляшку ретельно.

Пластик із часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати серйозні несумісні з життям захворювання. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.

Слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, наприклад, здавати у пункти прийому вторинної сировини.

Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на прилавку. Якими б чистими вони не виглядали зовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.

consumer.gov.ua

Останні новини: