Асоціація європейського бізнесу (АЄБ) повідомила уряд РФ, що обмеження на ввезення молочної сировини з Білорусі загрожують російській харчовій промисловості.
Під заборону Россільгоспнагляду, зокрема, потрапили ключові інгредієнти для кондитерської галузі. Їх брак може призвести до зупинки підприємств, зриву контрактів і зростання відпускних цін, турбуються учасники ринку.
За даними асоціації, вітчизняні виробники сухої молочної сировини, атестовані іноземними компаніями, не можуть задовольнити попит. Потенціал нарощування випуску такої продукції в Росії є, але для цього потрібні істотні інвестиції, системи контролю і ін., пише АЄБ. Атестація нових постачальників при цьому потребуватиме від переробників значного часу. Брак локальної сировини загрожує підприємствам зривом зобов’язань перед торговими мережами і переглядом планів подальшого розвитку. У АЄБ просять розглянути питання відновлення поставок молочної сировини з підприємств Білорусі з позитивною акредитацією Россільгоспнагляду.
Россільгоспнагляд заборонив імпорт частини молочної сировини з Білорусі в тарі більше 2,5 л з 6 червня 2018 року.
Обмеження торкнулися пастеризованого, консервованого, сухого молока, вершків, сироватки, концентрату і молочний білку. У липні Дмитро Патрушев і міністр сільського господарства Білорусі Леонід Заєць домовилися поступово зняти взаємні обмеження на постачання. Після цього Россільгоспнагляд почав допускати на ринок окремі підприємства. Імпорт сироватки, зокрема, було дозволено «Савушкіну продукту».