Гуцульська овеча бриндзя може стати продуктом з маркою географічного зазначення

Гуцульська овеча бриндзя готується стати першим в Україні продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС.

Про це Укрінформу повідомили в Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, презентація якої відбудеться 2 вересня у Рахові на Закарпатті під час XVIII фестивалю-ярмарку “Гуцульська бриндзя”.

“В Україні першим продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС, готується стати гуцульська овеча бриндзя, яка є абсолютно автентичним продуктом, оскільки більше ніде не виробляється. Це сир з овечого молока, виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність – головна цінність цього продукту, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття. Настав час захистити свій продукт під особистою маркою географічного зазначення. Це допоможе його просуванню на світові ринки”, – уточнили в Асоціації.

На фестивалі “Гуцульська бриндзя”, який є “візитівкою” Рахівського району, можна буде побачити справжні традиції гуцулів-полонинників – їхній побут, ремесло, культуру, гостинність і здобутки.

Також у межах програми фестивалю відбудеться дегустація бриндзі, виступи фольклорних колективів, дегустація страв національної кухні.

Як повідомили Укрінформу організатори свята, серед новинок цьогорічного фестивалю – проведення ідентифікації традиційної гуцульської овечої бриндзі, що виготовлена на високогірних полонинах (на висоті понад 700 метрів), конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за методикою та за підтримки французьких експертів, майстер-класи з приготування нетрадиційних страв з гуцульською овечою бриндзею за участі шеф-кухарів провідних ресторацій України.

ukrinform.ua

Останні новини: