РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Концепція проти нечесних практик?

Брюссель вперше втрутився у взаємини між виробниками продуктів харчування і роздрібною торгівлею, випустивши документ про недобросовісну торгову практику, який було представлено ​​Комісаром ЄС з питань сільського господарства Філом Хоганом.

Оскільки ЄС протягом багатьох років активно прагне регулювати все більше областей економічного, суспільного та приватного життя, то не дивно, що “несправедливі практики в ланцюжку виробництва харчових продуктів” врешті решт також привернули його увагу.

І дійсно, в продуктовому ланцюжку є багато несправедливого. Роздрібна торгівля приймає у продаж продукти на дуже специфічних умовах, що, звичайно ж, є результатом багаторічної конкуренції. Драйвер у більшості випадків не надмірна жадібність в бажанні отримати прибуток. У деяких випадках це просто питання виживання. Проте, конкуренція в торгівлі тримається на плечах субпідрядників. У разі шатажу,  навряд чи виробник, звичайно, невеликий, може сказати «ні». І, звичайно ж, постачальники сировини для виробників продуктів харчування – не тільки молочні фермери – безсилі проти роздрібної торгівлі харчовими продуктами.

Якщо ви думаєте, що Хоган і міністри сільського господарства ЄС мають намір докорінно змінити цю ситуацію, ви будете розчаровані. Цілком ймовірно, що зміни в дійсності і небажані, бо все це може бути політикою алібі. Така підозра доречна, особливо коли гасла про “справедливість” звучать так часто. Девіз “Зміцнимо позиції фермерів!” добре продається в політиці, але часто це просто привід для марного політичного базікання. Але головне, що люди в країні сприймають політику всерйоз, і якщо знову повернеться молочна криза, то винуватець вже буде визначений: виявляється, винуватець – ритейлер!

Той факт, що Хоган віддає перевагу  “директиві”, а не регулюванню, показує слабкість його підходу. В цілому пропозиція Хогана не є безпроблемним шляхом і навіть не дозволяє забезпечити більш високу частку доданої вартості для фермерів, оскільки в ній явно враховуються тільки малі підприємства. План Хогана не міг би допомогти більшим молочним підприємствам. Тобто, знову “справедливість” покликана замінити ринок, ініціативу, підприємливість, участь, ідеї і концепції.

Останні новини: