Надлишок молока створює проблеми у молочній промисловості

За останні чотири роки випуск молока в Індії зростав більш ніж на 6% щороку. Цей факт, у поєднанні зі зниженням світових цін на сухе знежирене молоко, є викликом для аграрної галузі країни.

31 липня 2018 року активісти Асоціації “Прогресивний молочний фермер” у Нью Делі виливали молоко просто на вулицю, де розташований парламент, протестуючи проти падіння закупівельних цін на молоко. Спад світових цін на сухе знежирене молоко вдарив по експорту Індії, внаслідок чого виник надлишок внутрішніх запасів, особливо у сегменті рідкого молока.

Фермери, які вивозять і виливають на дороги галони свіжого молока, протестуючи проти падіння цін на молоко, стали знайомою сценою. Це ознака того, що навіть прибутковий молочний сектор бореться з кризою, з якою стикається сільське господарство загалом.

Зниження ціни сирого молока викликало збурення серед фермерів, які вже постраждали від зниження цін. Молочна галузь стикається з такою ж кризою, як і ряд інших галузей – надлишок товару на внутрішньому ринку при скороченні експорту призводять до негараздів у сільському господарстві загалом. Крім того, впливають і погодні умови.

Ціна закупівлі молока, або ціна, за якою посередники – закупівельники середнього рівня в ланцюжку постачання скуповують молоко у фермерів, перш ніж продавати його на молочні заводи, за останні 12 місяців знизилися на 20-25% (дані Progressive Dairy Farmers Association (PDFA).

Частково причина проблеми це безпрецедентне зростання виробництва молока в Індії, що є найбільшим у світі його виробником. За останні чотири роки виробництво зростало більше ніж на 6% щороку. У 2016-17 роках виробництво молока становило 165,4 млн. тонн. У 2017-18 роках 176,35 млн. тонн, що означає стрибок у річному виробництві у 6%.

Корінь проблеми скоріше знаходиться не в сегменті рідкого молока, а в сегменті сухого знежиреного молока. Сухе молоко – головний експортний товар Індії, тоді як більша частина рідкого молока споживається на внутрішньому ринку.

Зниження світових цін на сухе знежирене молоко вплинуло на експорт Індії, внаслідок чого надлишок внутрішніх запасів склав 200 тис. тонн сухого молока, вважає голова та керуючий директор Hatsun Agro Product Ltd. Р.Г. Чандремоган.

За даними консалтингової компанії CLAL середня ціна на сухе знежирене молоко на міжнародному ринку в 2017-18 роках становила 120 рупій за кг, тоді як собівартість виробництва в Індії становить щонайменше 200 рупій за кг.

Надлишок запасів сухого молока, що виник, вплинув на сегмент рідкого молока. Індія споживає практично все вироблене рідке молоко – кількість, що залишається після переробки у різноманітні молочні продукти, таких як гхі (очищене масло), сир, сухе знежирене молоко тощо. “Тому надлишок сухого молока при зменшенні його експорту означатиме також і надлишок рідкого молока”, – говорить Анімеш Карара, торговий аналітик компанії “Comtrade Limited” у Мумбаї.

У середині липня фермери в штаті Махараштра розпочали останній раунд акцій протесту, організованих Swabhimani Shetkari Sanghatana на чолі з Раджу Шетті, членом парламенту. “Фермери отримують всього лише 16 рупій за літр коров’ячого молока. Їм потрібно щонайменше 25-27 рупій, щоб отримувати якийсь прибуток”, – сказав Шетті, додавши, що якщо уряд може пропонувати виробничу субсидію на цукор, то він також повинен надати і молочну субсидію в розмірі принаймні 5 рупій на літр.

Даліт Сінгх з PDFA, який представляє молочних фермерів у Пенджабі, також закликав до прямих субсидій щонайменше 7 рупій за літр.

За даними India Ratings & Research Private Limited, одного з кредитно-рейтингових агентств, у 2018-2019 виробництво молока, ймовірно, досягне рекордних 186 млн. тонн. Беручи до уваги обмежене зростання внутрішнього попиту, а також той факт, що молоко дуже швидко псується, надлишок зазвичай переробляють у сухе молоко. “Тим не менш, з червня 2017 року зростання цін на сухе молоко, фактично, немає”, – відмітила брокерська компанія в недавньому звіті. Це призвело до

того, що запаси сухого молока “все більше зростають, і це відбивається на закупівельних цінах в деяких штатах”.

Міністерство сільського господарства офіційно звернулося до Міністерства торгівлі з проханням збільшити заохочування стимулювання експорту молока та молочних продуктів, а також казеїну та молочного протеїну з 10% до 20%.

Щоб заспокоїти селян, уряди штатів Гуджарат і Махараштра, два провідних штати з виробництва молока, запропонували 50 000 рупій субсидії для експорту тонни сухого молока.

Щоб підвищити ціни на внутрішньому ринку, 27 березня 2018 р. імпортне мито на суху молочну сироватку було збільшено з 30% до 40%. Для підвищення попиту Міністерство сільського господарства вимагає розпочати розподіл молока через 1,36 млн. центрів Anganwadi (центри розвитку для жінок та дітей) та пропонувати розподіл молока в рамках програми забезпечення денного харчування в державних школах.

“На цьому етапі уряд явно віддає перевагу стимулюванню торгівлі, а не наданню прямих субсидій фермерам, сподіваючись, що найближчим часом міжнародний молочний ринок відновиться”, – говорить пані Калра з компанії Comtrade.

ІНФАГРО за матеріалом hindustantimes.com

 

 

Останні новини: