Україна: за перші півроку випуск масла не зріс, випуск спредів збільшився

Тенденція до зниження виробництва не викликала зростання цін на українському ринку вершкового масла. Перешкоджають цьому, в першу чергу, негативна світова кон’юнктура і прагнення білоруських продавців задешево продати товар на зовнішні ринки, куди вже поставляється український товар. – ІНФАГРО

В результаті, останнім часом за українське масло 82% для поставок в Африку трейдери, як правило, пропонують не більше 4000 USD/т. У Китай і в інші країни (у разі невеликих партій) ще можна продати товар за ціною близько 4300 USD/т. Навіть купуючи масло для Європи трейдери не поспішають платити більше 4700 USD/т.

Імпортери з пострадянських країн, з урахуванням можливості закупівлі масла в Білорусі, в основному озвучують ціну попиту в діапазоні 4000-4300 USD/т. А за “Селянське” масло більшість з них готові платити не більше 3500 USD/т. Внутрішні ціни приблизно на рівні експортних.

У серпні українське масло навряд чи виросте в ціні, а ось восени подорожчання товару досить ймовірне. Восени білоруським конкурентам, скоріш за все, дозволять постачати товар в Росію, де ціни будуть для них цікавіші. Тому вони підуть з потенційних ринків збуту нашого масла. В цьому випадку трейдери будуть більш поступливими в переговорах щодо цін.

Вартість українського масла буде залежати також від трендів у виробництві. А поки що, незважаючи на літо, випуск цього товару не зростає. Зокрема, минулого місяця його виробництво в порівнянні з травнем скоротилося на 4% до 10,7 тис. т. У липні-серпні зростання також навряд чи можливе.

Ринок спредів в Україні як і раніше дуже нестабільний. Минулого місяця їх випуск (з урахуванням рослинно-вершкових сумішей) знову впав на 17% до 3,7 тис. т після травневого зростання на 19%. Хоча в цілому за перше півріччя спредів в країні виробили на 15% більше в порівнянні з тим же періодом 2017 року.

ІНФАГРО

Останні новини: