Кооперативи все ще домінують … але й стикаються з певними викликами

Молочна галузь наслідує інші галузі з точки зору консолідації промисловості через масштабні придбання. Це не означає, що у молочному секторі не відбувається злиття і поглинання – це лише означає, що придбання молочних компаній, як правило, обмежені за своїм розміром та фінансовими наслідками.

На відміну від інших секторів харчової промисловості та сільського господарства, у молочній промисловості переважають великі кооперативи, що належать фермерам. Фактично, кооперативи займають четверте-сьоме місце у списку найбільших 20 молочних компаній світу. Разом оборот чотирьох найбільших молочних кооперативів у 2017 році склав близько 54 млрд. доларів, більш ніж удвічі більше річного обороту Nestlé, що займає провідну позицію в топ-20.

Молочні кооперативи працюють у складних економічних умовах. Молочні фермери ведуть боротьбу за збільшення “цінності власника” проти “цінності акціонера”. Це означає вкладання капіталу/інвестування в свою фермерську діяльність, а не у збільшення акціонерної вартості їх кооперативу за допомогою злиття і поглинання та розширення бізнесу.

Очікування багатьох членів фермерських кооперативів щодо отримання максимальної ціни на молоко залишають кооперативу обмежені кошти для підтримки майбутнього зростання. Крім того, молочні кооперативи стикаються з постійною боротьбою за те, щоб знайти правильну та/або інноваційну структуру, яка допомогла б отримати доступ до зовнішнього капіталу, а нещодавній великий провал в управлінні провідним кооперативом Murray Goulburn примушує ради інших кооперативів уникати ризиків.

Хоча злиття кооперативів є менш ризикованими і потребують меншого капіталу, вони часто є меншими, складнішими та локальними – часто за кордоном країни. Молочні кооперативи, що входять до світової топ-двадцятки є результатом численних корпоративних злиттів протягом останніх декількох десятиліть, які переважно відбувалися в межах країни. Але придбання молочними кооперативвми приватних компаній або придбання кооперативів на біржах публічними компаніями частіше перетинало кордони.

Публічна компанія Saputo придбала американський кооператив Alto Dairy у 2008 році. Десятиліттям пізніше Saputo придбала австралійський молочний кооператив Murray Goulburn, зробивши Saputo найбільшим молочним переробником в Австралії. У 2008 році кооператив Dairy Farmers в Австралії став частиною National Foods, яка потім стала власністю японської Kirin. Lactalis придбав шведський кооператив Skaenemejerier в 2012 році. Канадський молочний кооператив Agropur придбав американську сімейну компанію Davisco Foods в 2014 році після попереднього придбання сімейних сирних компаній Trega Foods (Вісконсін) та Green Meadow Foods (штат Айова). Раніше цього року бразильський Adecoagro, куплений на публічній біржі, придбав аргентинський молочний кооператив Sancor.

ІНФАГРО за матеріалом Rabobank

 

 

Останні новини: