РІЧАРД ДІЛЛОН, керівник молочного напрямку IEG Vu: Експорт європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів перестав зростати, але залишається на високому рівні

Експансія європейського сухого молока з додаванням рослинних жирів дає відмінні результати на зовнішніх ринках. Світова кон’юнктура молочного ринку сприяє цій тенденції завдяки дорогим молочним жирам і дешевому сухому знежиреному молоку.

З того моменту як в Європі почалася цінова криза, а Єврокомісія запустила програми інтервенційних запасів і підтримки схем приватного зберігання, експорт сухого молока з додаванням рослинних жирів (fat filled milk powder – FFMP, суміш молочних білків з рослинними жирами) тільки зростає. За даними останньої доповіді EPA Monitoring, за цей період експорт товару в Західну Африку збільшився на 275,5%, до 308,8 тис. тонн.

У доповіді також говориться, що обсяги торгівлі сухим молоком з додаванням рослинних жирів в цьому регіоні перевищили експорт ЄС як по СНМ, так і по СЗМ. Якщо в період між 2008 і 2017 роками експорт СНМ і СЗМ Європейським Союзом в Західну Африку зріс на 134,5% і 26,3% відповідно, то за той же період експорт сухого молока з додаванням рослинних жирів з ЄС збільшився на 275,5% .

У 2017 році, згідно з власними даними IEG Vu, відбулося невелике, на 2,24%, зниження загального обсягу експорту сухого молока з додаванням рослинних жирів (код HS 19019099) з ЄС на всі світові ринки, до 744,8 тис. тонн.

Проте, статистика показує збільшення експорту на 28% в Нігерію (до 82,5 тис. тонн) і в Сенегал (до 65,6 тис. тонн). Ці країни були одними з провідних покупців, так само, як і Об’єднані Арабські Емірати і Саудівська Аравія, що відзначаються великими обсягами закупок.

Дані по експорту сухого молока з додаванням рослинних жирів з Нідерландів і Бельгії також підтверджують тенденцію зростання.

Однак, в цьому році ця “мильна бульбашка” може луснути, або, у всякому разі, зростання експорту може уповільнитися. Це підтверджують останні цифри по ЄС в цілому. Темп зростання обсягів експорту сповільнився до 3,38%: з 120,6 тис.  тонн за перші два місяці 2017 року до 124,7 тис. тонн в перші два місяці поточного року.

Загальна картина зростання по країнах змішана, з падінням експорту до Нігерії на 32%, але з 147% ростом продажів в Малі. Також помітний приріст по Близькому Сходу, особливо по ОАЕ та Іраку, які демонструють найвищі темпи.

На початку цього місяця в доповіді Комісії ЄС по молочному сектору відзначений описаний феномен для цього товару. У доповіді ринок FFMP представлений як ринок молочних протеїнів, “недостатньо добре охоплений статистикою”. Проте, наголошується, що цей ринок неухильно зростає завдяки збільшенню експорту в Африку.

Richard Dillon, IEG Vu

Останні новини: