Олексій Богданов: Остаточне узгодження торгових балансів Білорусі та РФ відбудеться після травневих свят

Білоруська і російська сторони майже повністю узгодили прогнозні баланси попиту і пропозиції Союзної держави по м’ясній і молочній продукції на поточний рік, повідомив керівник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Мінсільгосппроду Білорусі Олексій Богданов.

За його словами, в п’ятницю, 27 квітня, відбулися чергові переговори між аграрними відомствами двох країн у форматі відеоконференції, де були детально опрацьовані питання узгодження обсягів поставок білоруської молочки.

“Ми остаточно домовилися про баланс поставок таких товарів, як сухе незбиране молоко, масло, сир, кисломолочний сир, концентроване молоко і свіжа молочна продукція”, – розповів Богданов. При цьому він додав, що попереду ще узгодження поставок за такими чутливими позиціями як сухе знежирене молоко і сироватка.

“Ми підійшли до високого ступеня готовності Прогнозних балансів Союзної держави з молока і м’яса, і білоруська сторона сподівається на остаточне узгодження балансів під час візиту російської делегації до Мінська, який очікується після травневих свят”, – констатував представник білоруського міністерства.

Богданов також відзначив, що білоруські фахівці продовжать консультації зі своїми колегами з Росії, щоб визначити спільні підходи для контролю за імпортом на загальний ринок пальмового масла.

Позиція Білорусі полягає в тому, що необхідно контролювати поставки молочної продукції з третіх країн, а нагляд за ввезенням пальмового масла і сироподібної продукції повинна забезпечувати ветеринарна служба.

На думку білоруського фахівця, потрібно внести зміни до технічного регламенту по молоку, які дозволять забезпечити належну якість продукції та обмежити застосування пальмового масла.

Крім того він підкреслив, що Білорусь входить в ТОП-5 країн-лідерів з експорту молочної продукції і якість білоруського молока не викликає нарікань ні в однієї з 46 країн імпортерів.

“Говорити сьогодні про будь-які проблеми з якістю білоруської молочки, як мінімум, некоректно. Широка географія експорту і відсутність рекламацій з якості та безпечності зайвий раз підтверджує високі стандарти виробництва і ветеринарного контролю в Білорусі”, – заявив Богданов.

Також він особливо відзначив, що на сьогоднішній день обговорюється питання створення єдиної компанії-трейдера, яка буде здійснювати поставки білоруської молочної продукції в Росію.

“Це непросте питання і тут необхідно підходити виважено, враховуючи антимонопольне законодавство”, – резюмував представник Мінсільгосппроду.

sputnik.by

Останні новини: