РОМИР: росіяни звикають до антисанкційних продуктів

food-embargo724У серпні 2014 року Росія ввела продуктове ембарго на ряд товарів із західних країн, що призвело до зникнення з полиць магазинів деяких звичних продуктів і брендів, а потім до спроб їх заміщення – або поставками з інших країн, або товарами вітчизняного виробництва.

Якість деяких товарів з санкційних категорій викликало і продовжує викликати нарікання.

В рамках червневого всеросійського опитування дослідницький холдинг Ромир попросив респондентів оцінити якість продуктів, в першу чергу, з санкційних категорій, щоб подивитися, чи змінилася їх думка за минулий рік в зв’язку з триваючим ембарго і зростаючими цінами. Аналогічне опитування проводилося в кінці 2015 року, що дає можливість для аналізу динаміки.

В середньому дві третини росіян вважають, що якість продуктів з санкційних категорій за останній рік не змінилася. Наприкінці 2015 року таку відповідь давало близько половини респондентів. Однак з моменту останнього опитування вдвічі (до 15%) зросла кількість незадоволених якістю м’яса, молока і молочних продуктів. Як і раніше найбільша кількість нарікань щодо якості звучить щодо сирів – 27% (Рис.1). Хоча спостерігається тенденція до покращення відношення в цій категорії в порівнянні з 2015 роком, коли частка критиків становила 33%. Таким чином, можна говорити, що період найбільших потрясінь від заміни брендів на полицях і зміни якості новопосталих товарів залишився позаду. Росіяни поступово звикають до нових товарів, хоча пильності в оцінках не втрачають.

image
Рис. 1. Оцінка респондентами зміни якості продуктів. У дужках вказані результати опитування 2015 року. Результати наведені без частки тих, кому важко відповісти.

* У всеросійському опитуванні взяли участь 1500 чоловік у віці від 18 років старше, що проживають в містах і сільській місцевості, у всіх федеральних округах. Вибірка репрезентує доросле населення Росії.

Отже, оцінці піддавалися такі категорії, як молоко і молочні продукти, м’ясо та м’ясна гастрономія, риба і морепродукти, сири, овочі і фрукти. У 2015 році найбільшої критики зазнала якість сирів. А найбільш стабільною, на думку респондентів, одразу після введення ембарго залишалася якість молока і молочних продуктів. На сьогоднішній же день ситуація з двома категоріями дещо змінилася, трохи покращившись щодо сирів і погіршившись по молочці.

Так, тепер вже більше половини опитаних (57%) вважають, що якість сирів за останній рік не змінилося, хоча при попередньому опитуванні таку відповідь давали тільки 42% респондентів. При цьому скоротилася частка тих, хто вважає, що якість сирів продовжує погіршуватися. Півтора роки тому такої думки дотримувалися третина росіян (33%), сьогодні ж – трохи більше чверті (27%). Частка тих, хто бачить поліпшення в якості сирів, знизилося незначно, в рамках статистичної похибки – з 13% до 10%.

В оцінках якості молока і молочної продукції частки тих, хто вважає її незмінною (65%) або такою, що покращилася (15%), майже не змінилися з моменту попереднього опитування. Однак за півтора року вдвічі зросла кількість росіян, які відзначили погіршення якості молочних продуктів – з 8% до 15%.

* У всеросійському опитуванні взяли участь 1500 чоловік у віці від 18 років і старше, що проживають в містах і сільській місцевості, у всіх федеральних округах. Вибірка репрезентує доросле населення Росії.

ІНФАГРО за матеріалами РОМИР

Останні новини: