Україна: у першому півріччі експорт масла зріс утричі, а виробництво збільшилося на 5%

image

Після стрімкого зростання цін на масло у червні, у липні оператори українського ринку масла відчули певне зниження попиту. – ІНФАГРО

Ціни на масло знизилися на початку місяця і більше не збільшувалися. Ця тенденція стосується і внутрішнього ринку, і зовнішніх продажів. Основною причиною є перегрів ринку – ціна товару дуже швидко збільшилася і у операторів з’явилися побоювання, що споживач довго так дорого його купувати не зможе. Вони пригальмували роботу на склад.

На внутрішньому ринку вершкове селянське масло в кінці липня продавалося за цінами в діапазоні 100-110 тис. грн/т. За товар 82% перекупники погоджувалися платити не більше 130 тис. грн/т.

Як і раніше, рівень внутрішніх цін на масло коригує попит імпортерів. Особливо це стосується високожирного продукту 82%, який контрактується в основному за ціною до 4500 USD/т. За 5000 USD/т невеликі обсяги такого товару можна продати або в ЄС, або в СНД.

Зовнішній попит на селянське масло слабший, за нього імпортери з пострадянських країн погоджуються платити в основному не більше 3900 USD/т, але ще є угоди і по 3700 USD/т.

У найближчі тижні на українському ринку вершкового масла навряд чи можна очікувати кардинальних цінових змін. Проте, у вересні не виключено подорожчання товару. Деякі оператори все-таки будуть робити комерційні закладки, та й зовнішні контракти потрібно буде виконувати. При цьому суттєвого зростання випуску продукції поки що немає. За перше півріччя виробництво товару в країні збільшено лише на 5% при триразовому зростанні експорту.

Якщо окремо розглядати червневі дані, то у порівнянні з минулим роком випуск масла був вищим тільки на 8% (11,5 тис. т). У липні навряд чи показник особливо зросте, а з серпня почнеться сезонне зменшення виробництва.

ІНФАГРО

Останні новини: