З 1 липня 2017 року урядовим декретом #152 введено правила вживання назви “сир”, який тепер можна так називати тільки у випадку, якщо його зроблено з молока тваринного походження.
Крім того, якщо для виробництва сиру використовувалося сухе молоко, його теж не можна називати “сиром”.
Пан Зураб Чекурішвілі, голова Національного харчового агентства, коментуючи введення нових правил, сказав: “Нові правила сприятимуть захисту прав споживачів, а також справедливому веденню бізнесу, розвитку місцевого виробництва та збільшенню поголів’я”. Він пояснив, що необхідність введення нових правил було обумовлено тим, що виробники якісного сиру не могли конкурувати з більш дешевим продуктом, який виробляли з додаванням сухого молока.
Новими правилами вводиться штраф за порушення маркування у розмірі USD166 із збільшенням до USD500 у разі повторного протягом року порушення.
Технічне регулювання у виробництві молочних продуктів було введено в Грузії у серпні 2015 року.
ІНФАГРО за матеріалом thedairyreporter.com, Jim Cornell