Німеччина: відпускні ціни на молоко не покривають виробничі витрати

cow-EUR-724

За даними останнього дослідження вартості виробництва молока, проведеного у січні 2017 року німецьким Бюро по сільському господарству і сільськогосподарській соціології (Büro für Agrarsoziologie & Landwirtschaft, BAL), середня ціна 33.76 центів за кілограм молока покриває лише 77 відсотків витрат на його виробництво (43,74 цента).

Це дослідження проводиться за спільним замовленням Європейської молочної ради (EMB) і Молочної ради (MEG Milch Board), надаючи розрахунки поточних витрат виробництва молока в Німеччині на основі даних ЄС, і публікуючи їх на щоквартальній основі.

У той час як в Німеччині ціна молока за останні місяці змінилося лише незначно, ціни на всій території ЄС трохи зросли.

image

Вартість виробництва молока в Німеччині

«Добровільна схема скорочення поставок молока, запроваджена в ЄС, стримала зростання ринкового профіциту, поклавши край низхідному тренду цін», – говорить президент EMB Ромуальд Шабер. Наприклад, коли в липні минулого року ціни на молоко в Німеччині були нижче 25 центів, в інших країнах ситуація була такою ж складною. У липні 2016 року в Литві ціни навіть впали до рівня нижче 17 центів, а в Бельгії до близько 22 центів. Але малоймовірно, що відновлення цін у цих країнах відповідно до 30 і 34 центів на початку 2017 року, що відбулося завдяки добровільній тримісячній схемі скорочення поставок в кінці 2016 року, може триматися стійким довгий час. Там все більш виразними стають ознаки того, що найближчим часом почнеться довгостроковий спад, у той час як подальше підвищення цін є абсолютно необхідним.

За словами Шабера “дуже важливо швидко створити в ЄС правову базу, щоб дозволити нам, фермерам, виробляти молоко відповідально”.  Без такої бази молочні фермери будуть практично змушені в критичних цінових ситуаціях активізовувати виробництво, незважаючи на те, що це справлятиме руйнівну дію на весь ринок.

У зв’язку з цим EMB закликає комісара ЄС Філа Хогана і національних міністрів сільського господарства ввести кризовий ринковий інструмент для ринку молока на основі Програми ринкової відповідальності (MRP – Market Responsibility Program).

Пан Шабер сказав: “Останніми роками ми, фермери і політичні діячі, прийшли до ясного розуміння того, що профіцитний ринок молока є надзвичайно руйнівними для нас”. Маючи кризовий ринковий інструмент, який автоматично спрацьовував би для введення стабілізаційних заходів, таких як добровільне обмеження постачання молока в період ринкової турбулентності, ЄС міг би нарешті впоратися з хронічною кризою на ринку молока.

thedairysite.com

Останні новини: