РФ: переробники молока очікують перебоїв з поставками сировини

image

Національна спілка виробників молока “Союзмолоко” (включає Danone, PepsiCo, Valio, Hochland і ін.) минулого тижня направила листа голові Мінсільгоспу Олександру Ткачову, в якому попросила його змінити рішення Россільгоспнагляду від 20 січня 2017 року.

Згідно цього рішення, з 1 лютого регіони отримали статуси щодо заразних хвороб тварин (африканська чума свиней, ящур, сибірська виразка та ін.) Відповідно до отриманого статусу встановлено правила перевезення підконтрольних товарів.

Так, обмеження по відвантаженню сирого молока в інші регіони були накладені на 25 суб’єктів РФ, включаючи Татарстан і Ростовську область. Ці регіони, за даними “Союзмолока”, входять до п’ятірки лідерів з виробництва молока в країні (5,7% і 3,5% відповідно). Молоко, яке буде вивозитися з цих регіонів, тепер має проходити пастеризацію.

Рішення Россільгоспнагляду по факту означає повну зупинку поставок сирого молока з цих регіонів, так як у переважної більшості виробників немає необхідного для пастеризації обладнання, сказано в листі “Союзмолока”. На думку його авторів, обмеження “несуть істотні ризики” для постачальників сировини і для виробників молочної продукції. Якщо у молокозаводів в окремо взятому регіоні немає потреби купувати все вироблене там молоко, то через неможливість вивезти його в інші суб’єкти його виробникам загрожують серйозні збитки або закриття підприємств. Заводам же, які купують сировину в сусідніх регіонах, обмеження загрожують дефіцитом сировини і зростанням цін на нього, що в підсумку призведе до збільшення вартості готової продукції, відзначають в “Союзмолоко”. Вимогу обов’язкової пастеризації сировини там вважають зайвою: сировина вже супроводжується ветсертіфікатамі, що підтверджують її безпечність, а при виробництві молочної продукції молоко піддається обов’язковій температурній обробці.

Представник Мінсільгоспу підтвердив одержання листа, але не став його коментувати. Через існуючий в країні дефіцит сирого молока (8,1 млн тонн, або близько 20% ринку в 2016 році) виробники молочних продуктів були змушені збільшити логістичне плече до 1 тис. км, говорить виконавчий директор “Союзмолока” Артем Бєлов. Так працюють, в тому числі, і лідери ринку, підтверджує представник одного з виробників молочної продукції. За його словами, сировина з Татарстану поставляється на московські молочні заводи: “У випадку будь-яких перебоїв з поставками замінити його не вийде”.

Рішення Россільгоспнагляду негативно позначиться і на динаміці внутрішніх цін на сире молоко, які будуть рости в регіонах з нестачею сировини і падати в суб’єктах з профіцитом, зазначає пан Бєлов. За даними “Союзмолока”, в 2016 році середня ціна сирого молока зросла з 21,1 до 23,5 руб. за 1 кг. У розмові з виданням “Комерсант” частку сировини в собівартості молочних продуктів представник компанії-переробника оцінює в 70%. У Россільгоспнагляді наполягають, що їх рішення обумовлене “питаннями безпечності”. За словами представника служби Юлії Мелано ветсертіфікат, яким супроводжується сире молоко, містить тільки дані про його походження, що недостатньо для належного контролю. Лист “Союзмолока” пані Мелано вважає “піаром”, зазначивши, що у відомстві не поділяють побоювань учасників ринку з приводу можливих перебоїв в роботі молочних заводів і постачання сировини.

kommersant.ru

 

Останні новини: