Леонід Козаченко про український експорт та вертикальну інтеграцію

land_ukraine

Леонід Козаченко, голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету ВР України з питань аграрної політики та земельних відносин, президент Української аграрної конфедерації, дав велике інтерв’ю Agroportal.ua.

Наводимо частину інтерв’ю, що стосується стратегії розвитку АПК.

У якій формі розвиватиметься український експорт, що йому могло б посприяти?

Леонід Козаченко: Усе залежить від стратегічної моделі розвитку аграрного комплексу України. Якщо залишатимуться сильними великі вертикально інтегровані агрохолдинги, то саме вони концентруватимуть левову частку роботи на зовнішніх ринках. Вони логічно просуватимуть українську продукцію до Китаю, Саудівської Аравії, Арабських Еміратів. Думаю, великі компанії також викуповуватимуть й закордонні активи, що мають безпосереднє відношення до продажу нашої продукції, — торговельні мережі, гуртові склади, інфраструктурні об’єкти в портах. Багато з них вкладатимуть капітали у переробні підприємства.

Але якщо наша стратегія буде спрямована виключно на те, щоб основою агроекономіки зробити тільки дрібні сімейні фермерські господарства, тоді усю зовнішню роботу здійснюватимуть транснаціональні компанії. Американські, німецькі та інші посередники скуповуватимуть продукцію в Україні і самі просуватимуть її на міжнародні ринки. На жаль, основну маржу від цього будуть отримувати вони. Частково ці гроші будуть збагачувати наших дрібних фермерів, але самі вони не братимуть участі в експорті, навіть якщо об’єднаються у великі кооперативи. Кооперативи не зможуть конкурувати з транснаціональними корпораціями.

Хто ж складе їм гідну конкуренцію?

Леонід Козаченко: Наші вертикально інтегровані підприємства залюбки конкуруватимуть, бо вони самі виробляють продукцію, здатні її транспортувати, переробляти і самостійно продавати по всьому світі. Транснаціонали лише бігають світом і скуповують та перепродають сировину чи частково перероблену продукцію. Насправді вони дуже бояться розвитку великих українських агрохолдингів, які починають їх виштовхувати зі світових ринків. І тому перші потирають руки, чуючи про заборони та обмеження для українських гігантів.

Відповідно, ви виступаєте за сприяння розвитку агрохолдингів?

Леонід Козаченко: Їх потрібно зберегти, але водночас подбати, щоб вони не стали монополістами на внутрішньому ринку. Їх мусить бути не менше 50-60 в країні. Треба, щоб між ними була здорова, але дуже жорстка конкуренція. Тоді вони загартуються і для конкуренції із міжнародними корпораціями у праві на розподіл зовнішніх ринків.

Звісно, нашим великим компаніям знадобиться підтримка держави, принаймні, через сприяння посольств, консульств, торгових представництв. На жаль, часто складається навпаки, з різних причин. Держава повинна максимально допомагати своїм компаніям виходити на зовнішні ринки.

Agroportal.ua

Останні новини: