Сухе незбиране молоко. Стрибок цінового індексу на GDT і ринкові прогнози

imageНа останніх торгах GDT середній індекс світових цін на молочні продукти підвищився відразу на 103 пункти і досяг нового річного максимуму. Сухе незбиране молоко, основний товар, що торгувався, стало дорожче відразу на 19,8% і продавалося в середньому по 3317 USD/т.

Максим Фастєєв, провідний аналітик молочних ринків аналітичного агентства ІНФАГРО, розповів Milknews, з чим пов’язане різке зростання показників по СЦМ, і яка ситуація буде складатися на ринку в подальшому.

“В першу чергу, зростання пов’язане з обсягом пропозиції. При досить стабільному попиті і кількості учасників, обсяг пропозиції до торгів на останній сесії був мінімальним за період з 2008 року (календарного періоду). У свою чергу, така ситуація виникла через проблеми з молоком у головного продавця на аукціоні – компанії Фонтерра. Протягом вересня-жовтня на Північному острові Нової Зеландії спостерігаються аномальні погодні умови – дощі і велика вологість. Цьому явищу вже дали назву Big Wet, в зв’язку з чим Фонтерра вже заявила про зниження надходження сировини на переробку на 10% в ключовому молочному регіоні Вайкато (на Північному острові).

Ситуація на аукціоні, безсумнівно, стане сигналом для продавців. Вартість СЦМ, швидше за все, зміцниться в основних регіонах: Океанії, ЄС і США. В даний момент ціна товару в експортних регіонах становить USD 2800-3000 за тонну. СЦМ може подорожчати найближчим часом ще й з тієї причини, що в ціні збільшилися найближчі ф’ючерси, а це означає, що зростання попиту відчувається вже сьогодні. Можливо, в найближчі тижні товар виросте в ціні на 5-10%.

Щодо ситуації на російському ринку, то в даний момент в країні спостерігається дефіцит запасів. Вільних обсягів СЦМ практично немає. Тому і ціни на товар в останні кілька місяців зростають. Наприкінці жовтня вартість російського і білоруського сухого цільного молока вже становила 260-280 руб/кг, тобто на 1 долар дорожче, ніж у світових експортних регіонах, що робить імпорт СЦМ вигідним навіть з урахуванням витрат на доставку. Тобто в листопаді-березні в РФ дійсно буде спостерігатися приріст імпорту. За три квартали 2016 року, в порівнянні з минулим роком, в РФ поставлено 26,5 тис. тонн товару, a це на 8% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Milknews

Останні новини: