РОЛАНД СОССНА, редактор International Dairy Magazine: Про наслідки Brexit для молочної промисловості

roland_sossna_180px-brightІснує цілий ряд серйозних наслідків, до яких може призвести вихід Великобританії з Європейського Союзу. Тепер, після того, як у нас було кілька тижнів, щоб все обдумати, здається, що найбільше від так званого Brexit постраждають британські молочні фермери.

Звичайно, ЄС втратить третю за обсягами виробництва країну-виробника молока. Але Брюссель, відповідно до  Спільної сільськогосподарської політики (САР) може також припинити прямі платежі Британським островам. Брюсселю, крім того, не доведеться піклуватися про британські СЗМ і вершкове масло, коли стан ринків може потребувати застосування системи інтервенцій під час наступного спаду циклу ринку молока. З іншого боку, якщо Великобританія хоче мати можливість постачати молочні продукти і сир на континент, вона повинна буде виконувати всі нескінченні списки вимог ЄС, що існують по імпорту. І ще одне: звідки ж, як не з ЄС, Великобританія збирається брати сир, вершкове масло та інші продукти, необхідні їй для задоволення внутрішнього попиту?

Такими є лише деякі з масштабних наслідків. Але є й інші, що випливають із Brexit. Що буде з міжнародними компаніями, які мають інтереси, скажімо, інвестиції, у Великобританії? Arla Foods, наприклад, виробляє все масло і спреди, які вона продає у Великобританії, на своїх континентальних заводах в Данії, Швеції і Німеччині. Чи не втратить часом Arla цей ринок через два роки? А як щодо молочних підприємств Північної Ірландії, які почали встановлювати прямі зв’язки зі своїми колегами з півдня, в Республіці Ірландія? Як видається, новий,  жорсткий кордон може  розділити Смарагдовий острів після Brexit.

Впевнений, що є мільйон інших питань, що постали перед молочною промисловістю внаслідок Brexit. Політикам і чиновникам Великобританії і ЄС слід уважно розглянути весь перелік проблем і питань і ретельно звести до мінімуму шкоду, яка може бути заподіяна молочній промисловості Великобританії і Північної Ірландії.

Останні новини: