Непростим буде сезон у виробників цільномолочної продукції

fresh milk products

Українські виробники цільномолочної продукції стривожені ситуацією, що складається на молочному ринку. Від поточного і майбутнього подорожчання сировини вони, мабуть, постраждають найбільше. Експорту у них немає, а внутрішні продажі після кількох місяців зростання знову почали скорочуватися. – ІНФАГРО

Проте, можливості утримувати нинішні ціни, і тим більше практикувати акційні розпродажі молочки, як це бувало влітку, у них вже немає. Виробникам цільномолочної продукції прийдеться поступово збільшувати ціни, хоча це буде відбуватися і повільніше, ніж зростання цін на сировину.

В середині вересня основні види свіжих молокопродуктів продавалися за наступними цінами: молоко 2,5% в дешевій упаковці (плівці) –11,8-13,3 грн/л, кефір 2,5% –13,8-15,0 грн/л, сметана 15% – 31-35 грн/кг, сир кисломолочний 9% – 56-68 грн/кг.

Експорт свіжих молокопродуктів, як і раніше незначний. Минулого місяця з країни вивезено менше тисячі тонн продукції, в тому числі 600 т молока. Скоро можуть з’явитися проблеми з поставками до країни – основного покупця, Молдови. У четвертому кварталі у деяких операторів закінчаться безмитні квоти, а молдавські квоти на імпорт молочної і м’ясної продукції з України залишаться в силі до 31 грудня 2016 року. Про це нещодавно заявив віце-прем’єр, міністр економіки Молдови Октавіан Калмик.

Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Молдові Іваном Гнатишиним він запросив його відвідати Молдову в жовтні, зазначивши, що це буде прекрасна можливість обговорити поточний стан економічних відносин між країнами, а також дуже хороша платформа для підготовки порядку денного засідання молдавсько-української міжурядової комісії, яке відбудеться до кінця року в Києві.

Торкаючись питання квот на імпорт молочної і м’ясної продукції  з України, Калмик підкреслив, що ці квоти, як було передбачено з початку їх введення, залишаться в силі до 31 грудня 2016.

ІНФАГРО

Останні новини: