Ізраїльські фермери попереджають про кризу в аграрному секторі країни

imageФедерація фермерів Ізраїлю випустила новий детальний звіт про стан справ в агросекторі та, зокрема, в аграрному експорті країни, і ставить  питання про ефективність аграрної політики уряду.

Звіт базується на даних Центрального бюро статистики Ізраїлю. У звіті порівнюються витрати фермера і витрати споживача. У частині звіту, де аналізується стан молочної галузі, відзначається, що “фермери зараз отримують на 4% менше за свій товар, у той час як для споживача продукція стала всього лише на 2% дешевшою.” Автор звіту не пояснює цей диспаритет, але, схоже, “що різниця осідає у ланці переробки”. У той же час, якщо порівнювати з галуззю виробництва овочів та фруктів, то там дійсно, більші ціни закупівлі товару у фермерів на 7% відповідають збільшенню ціни для споживача також на 7%.

Доходи аграрного бізнесу Ізраїлю в останні 5 років трималися приблизно на однаковому рівні (між 29 і 30 млрд шекелів щорічно), але зараз ситуація змінилася. Зменшення експорту в різних продуктових секторах нерівномірне, але загальна картина насторожує.  Авшалом Вілан, Генеральний секретар Федерації фермерів Ізраїлю, коментуючи аналіз стану аграрного сектору, сказав: “Звіт – це попереджувальний сигнал  для аграрного виробництва Ізраїлю. Значне скорочення експорту та зменшення продуктивності насторожує. Ми живемо зараз за рахунок наших минулих досягнень. Уряд повинен звернути на це увагу, щоб агросектор країни знову отримав перспективу”.

ІНФАГРО за матеріалами Ори Корен, Haaretz

 

Останні новини: